Naslovnica > PREDSTAVE > Ovo nije kvintet

Ovo nije kvintet

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Autorski projekt Selme Banich prva je premijera 4. Zoom festivala.

Predstava nastala u produkciji Prostora Plus iz Rijeke i Danspoolena iz Švedske izvodi se na engleskom jeziku, a sama je autorica Selma Banich, enigmatično najavljuje ovako:

Pišem (očito) zatvorena u jeziku, uvodni tekst za predstavu Ovo nije kvintet, a ipak znam da ne znam ništa. Svjesna kako ove riječi stvaraju samo frakturu; jedno čudno stvorenje koje je vidljivo jer ga se može vidjeti. Vlast i govor, govor i vlasti promijenile su sve kako bi sve moglo ostati isto. Osvajanje svijeta, i naša odvojenost od njega, time je smještena u imenovanje našeg svijeta; Kvintet. Kako objašnjava T.S. Eliot Sweeney, a John Zerzan citira: "Moram koristiti riječi kada razgovaram s tobom." Da, moram koristiti riječi jer ne bih mogla živjeti u ovom svijetu bez jezika, a to je točno koliko ga duboko moramo promijeniti. Ovaj je kvintet samo mise-en-scene za nastup, a izvedba je Svijet za kvintet koji to nikada nije bio. Jedino događaj koji poništava jezik i vrijeme ima smisao. Jedino događaj koji poništava jezik i vrijeme može postati sretna obitelj, ili ona nesretna na svoj način. Šutnja je obična gesta koja nam pomaže zamisliti neposredno iskustvo svijeta. Odoljeti njegovom jeziku znači odoljeti očekivanjima od susreta s vrstom koja je nekoć bila slobodna. Ah, ali kako je dražesna ta vrsta!

O predstavi vam, osim popisa autorskog i izvođačkog tima koji donosimo u nastavku još samo možemo reći da koristi tekstove Johna Zerzana, Platona, Pierrea ClastresaLava Nikolajeviča Tolstoja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE