Naslovnica > VIJESTI > INFO > Publika? Pa koje komunalno kazalište živi od publike?

Publika? Pa koje komunalno kazalište živi od publike?

19. je kolovoza. Do početka kazališne sezone u većini zemlje ostalo je manje od dva tjedna, no tome uprkos u gotovo niti jednom komunalnom teatru ne možete saznati repertoar čak ni za rujan!
Share on facebook
Share on twitter

Već je posve deplasirno postalo upozoravati uprave domaćih teatra na primjere dobre prakse iz inozemstva. Objašnjavati im kako u ozbiljne kazališne kuće repertoar iduće sezone objavljuju prije konca tekuće, a programe izvedbi po datumima i nekoliko mjeseci unaprijed.

Manje od dva tjedna prije početka nove kazališne sezone, gotovo niti jedno domaće komunalno kazalište nema objavljen program za rujan, a repertoare sezone dosad su objavili tek Gavella, HNK Osijek i HNK Zagreb ! Potonji je to učinio ne navodeći čak niti imena autorskih timova koji će predstave realizirati, a kamo li datume premijera.

U potonjem, pače prodaju i pretplatu (kao uostalom i u svim kazalištima nacionalnog predznaka), no to ih nije natjeralo da publici, koja ih i bez ulaznica sufinancira sa više od 100.000 milijuna kuna godišnje, najave program izvedbi za rujan. Umjesto toga, mjesecima prazna web stranica središnje nacionalne kuće, danas je osvanula u novom ruhu, a koje izgleda ovako:

hnk

Podjednako sablasno prazne izgledaju i stranice HNK Split, kazališta koje ne samo da još nema program predstojeće sezone, nego nema niti ravnatelje opere i drame. No, svemu tome usprkos, intendant teatra lakonski je danas u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji najavio kako nema brige - jer će program sastaviti - on. Ravnatelji sektora, tu su tek da ga provode. Na naš izravan upit o samom programu sezone, razlozima zašto još uvijek nije objavljen iako bi kazalište već trebalo početi upisivati pretplate, kao ni na pitanja o stvarnom financijskom stanju HNK Split i Splitskog ljeta, Bilić - nije odgovorio.

split

Posve osebujan pristup ima pak HNK Rijeka, na čijim web stranicama ćete - doduše - pročitati kako upis pretplate kreće 5. rujna, a kako je prvi program u teatru zakazan za 12. rujna. No, što se to nudi u sezoni za koju možete kupiti pretplatu - zasad je - tajna.

rijeka

U HNK Osijek su repertoar sezone, doduše, objavili i to u formi PDF dokumenta, ali bez imena autorskih timova ili datuma izvedbi, a potom se nisu udostojali niti prepisati ga u rubriku repertoar na vlastitim web stranicama. Prevelika je očito bila žurba odlaska na godišnji odmor. Programu za rujan - ni traga ni glasa.

osijek

U HNK Varaždin, kazalištu koje bi navodno zbog svojih iznimnih organizacijskih i repertoarnih postignuća već na idućem zasjedanju Sabora trebalo dobiti status nacionalnog, još gora slika. Ni rasporeda za rujan, ni repertoara sezone.

vz

Identična slika dočekat će vas na web stranicama praktično svih domaćih komunalnih teatra, pa za kraj ističemo samo one zagrebačke Komedije, koja usprkos činjenici da s radom počinje 2. rujna i da je najskuplje gradsko kazalište u Hrvata sa subvencijama od milijun kuna po premijeri, još uvijek nije najavila iduću sezonu. Ne smeta ih pri tom ni činjenica da za tu istu sezonu prodaju pretplatu. A i zašto bi, kad proteklih nekoliko godina uredno izigravaju pretplatnike i umjesto najavljenih izvedu neke posve druge naslove ili pak naknadno u program pretplate uvrste produkcije privatnih teatara! Dovoljno je baciti oko na naslove koje su pretplatnicima obećali lani:

komedija

Sve navedeno, moguće je iz jednog vrlo jednostavnog razloga - komunalni teatri zapravo ni na koji način ne ovise o broju prodanih ulaznica, jer njihove troškove poslovanja porezni obveznici ionako već pokrivaju u cijelosti.

U suprotnom, domaće bi se kazališne kuće još koncem prošle sezone borile da najavama novih naslova osiguraju puna gledališta.

Publika tim teatrima dakle ne treba, pa se posljedično logično nameće pitanje, trebaju li publici - takvi teatri?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI