Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Spomenik Fabijanu Šovagoviću

Spomenik Fabijanu Šovagoviću

Spomenik poznatom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću otkriven je jučer u Ladimirevcima, njegovom rodnom mjestu.
Share on facebook
Share on twitter

Fabijan Šovagović rođen je 4. siječnja 1932., kao najmlađi od četvoro djece u obitelji. Kao mali su ostali bez roditelja te ih je zbrinula stričeva obitelj, a upravo je to djetinjstvo kasnije Fabijan Šovagović opisao u u drami 'Sokol ga nije volio'.

Glumom se počeo amaterski baviti još u Ladimirevcima, a 1953. upisao je studij glume na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu. Prvu profesionalnu ulogu odigrao je u Krležinoj 'Golgoti' u Zagrebačkom dramskom kazalištu koje danas nosi ime svog osnivača Branka Gavelle.

U istom kazalištu proveo je prvih desetak godina karijere, odigravši dvadesetak uloga (Susjed u Božićevoj “Ljuljački na tužnoj vrbi”, Lord u Shakespearevom “Macbethu”, Arlekin u Kaštelanovom “Pijesku i pjeni”, Dživulin u “Dundu Maroju” Marina Držića, Kapetan u Strindbergovom “Mrtvačkom plesu"), a 1966. postaje član ansambla Drame HNK u Zagrebu, gdje ostaje do 1972. odigravši brojne uloge (Estragon “U očekivanju Godota” Samuela Becketta, Aleksa u Nušićevom “Sumnjivom licu”, Demosten u Kušanovom “Spomeniku Demostenu”, Lenbach “U agoniji” Miroslava Krleže, Gašpar Alapić u “Generalu i njegovom lakrdijašu” Marijana Matkovića).

Kasnije kao slobodni umjetnik puno radi s Teatrom u gostima, a 1979. godine vraća se u Gavellu i piše ‘Sokola koji ga nije volio’, čiju praizvedbu je režirao Božidar Violić 1981. /naslovna/

Od početka svoje profesionalne karijere snima i filmove, među kojima se ističu "H8" (N. Tanhofer, 1958.), “Breza” (A. Babaja, 1967.), “Lisice” (K. Papić, 1970), “Novinar” (F. Hadžić, 1979.), “Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj” (K. Papić, 1974.), “Seljačka buna” (V. Mimica, 1979.), “Ritam zločina” (Z. Tadić, 1981.), a poznat je i po ulogama u popularnim televizijskim serijama kao što su ‘Kuda idu divlje svinje’, ‘Prosjaci i sinovi’, te ‘U registraturi’.

1987. Branko Schmidt snimio je film prema drami ‘Sokol ga nije volio’, u kojoj je Šovagović odigrao jednu od glavnih uloga. Od kazališta se oprostio 1995. u Držićevom ‘Dundu Maroju’, a na filmu je posljednju ulogu odigrao u Ištvančićevom ‘Zamrznutom kadru’ 1999.

Dobitnik je brojnih nagrada za glumačka ostvarenja, te nekoliko nagrada za životno djelo – ‘Vladimir Nazor’, ‘Krešo Golik’, te Nagrade hrvatskog glumišta. Umro je 1. siječnja 2001.

Spomenik u Ladimirevcima koji odaje počast velikom glumcu djelo je akademskog kipara Stipe Sikirice, a postavljanje spomenika ujedno je (barem se tako nadaju Šovagovićevi mještani) i pokretanje inicijative za gradnju kulturnog centra koji bi nosio ime Fabijana Šovagovića.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI