Search
Close this search box.

Drums and Digging

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od najvažnijih inovatora afričkoga plesa i kazališta, Faustin Linyekula, vraća se na Eurokaz nakon dvije godine, živopisnom, bubnjevima ispričanom pričom o vlastitim korjenima.
autorski tim funkcija
Faustin Linyekulakoreograf
Bärbel Müllerscenograf
Virginie Galasoblikovatelj svjetla
Dorine Mokhaasistent koreografa

Kongoanski koreograf, redatelj i plesač Faustin Linyekula rođen je u Zairu, današnjoj Demokratskoj Republici Kongo, a od samog je rođenja bio izložen diskriminaciji korumpiranih afričkih diktatura. Naime, njegovo se kršćansko ime Faustin nije smjelo pojavljivati u bilo kakvim legalnim dokumentima sve do kasnih devedesetih, zbog restriktivnih zakona u vrijeme vladavine najkorumpiranijeg afričkog diktatora Mobutua.

Nakon studija u Keniji i Europi, Linyekula se u domovinu vratio 2001. i u Kinshasi pokrenuo Studios Kabako, kulturni centar za edukaciju, istraživanje, kreaciju i razmjenu kongoanskih umjetnika u području plesa, kazališta i odnedavno muzike i filma. U njemu  stvara složen plesnokazališni rad koji kontinuirano propituje povijest njegove zemlje bremenitu političkim, općedruštvenim i kulturnim sukobima. Putem osobnih priča i angažiranog diskursa, njegovi projekti narušavaju stereotipnu sliku Konga, crne Afrike uopće, koja danas prevladava.

Linyekula je na Eurokazu prvi put nastupio prije dvije godine predstavom more more more... future, koja je spajala gnjev europskoga punka, rock-intelektualizam i medijsku inteligenciju sa životnom radošću i energijom kongoanske pop-glazbe.

Drums and Digging je pak nedavno praizvedena u Kongu, a nastala je iz Linyekuline potrebe da krene ususret svojim korijenima, odnosno običajnim noćnim plesovima uz zvuke bubnjeva u selu Obilo, u sjeveroistočnom Kongu. No, tradicionalni se plesovi danas smatraju sotonističkima – noću se više ne pleše; a nekadašnji majstor bubnja danas je redovnik u novoapostolskoj crkvi...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE