Login za korisnike

Od terora

Ženska gesta kao odgovor na krizu. Kazalište empatije. Pokušaji. Ili ekperimentalni izvedbeni projekt jakih ženskih snaga na čelu s Marinom Petković Liker.

***

Redateljica i autorica Marina Petković Liker u dosadašnjoj je karijeri višekratno propitivala mogućnosti širenja onoga što nazivamo kazališnom izvedbom, a u tu je svrhu 2011. godine u partnerstvu sa Sonjom Pregrad pokrenula istraživački projekt na području izvedbene prakse ženskog autorskog izričaja.

Nakon pet različitih eksperimentalnih izvedbi u svom novom izdanju ovo istraživanje okuplja različite izvođačice - od koreografkinje Ane-Marie Bogdanović do glumice i redateljice bogate inozemne karijere - Tine Hofman, te se bavi analizom ženske geste kao jednog od mogućih odgovora na krizu i teror koji nas okružuju.

Projekt je to koji istovremeno propituje i granice forme i one sadržaja, ali i pojam izvedbe kao takve, pa se cijeli se ekperiment odvija na u tajnom, privatnom prostoru do kojeg publika dolazi nakon okupljanja u - javnom prostoru. Želite li i vi biti dio iste svoje mjesto u kapacitetom ograničenom 'gledalištu' možete rezervirati mailom na mapetkovic@gmail.com

Ženski autorski i izvođački tim  stoga projekt niti ne najavljuje kao predstavu, već eksperiment u kojem će pokušati "dijeliti neke izdvojene trenutke bivanja, promatranja, reakcije i kreacije kroz materijal i strategije" kojima su se u dosadašnjem procesu rada bavile, te pokušati "rastvoriti i postaviti mapu tijela, prostora i doživljavanja", a  "izvedbu postaviti na mjesto koje sugerira miješanje razina, zbilju i odmak od nje te umnažanje perspektiva promatranja".

Kako same kažu:

"Zanimaju nas intuicija, slušanje, prihvaćanje, su-djelovanje, kao odgovor na život, na stravu (teror) i gubitak, na metodologiju kapitalističkog programiranja, kao izmješten pogled na situaciju u kojoj jesmo kao društvo, situaciju krize, gdje nam se tako često čini da nema nade, dok, ipak, kontinuirano djelujemo."


Odgovori