Search
Close this search box.

Očevi i sinovi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Povijesni odnosi očeva i sinova od Islanda preko Konavala do Zagreba, u središtu su pažnje autorskog projekta Ksenije Zec i Saše Božića.
autorski tim funkcija
Iris Kranjčecsuradnik
Emir Hadžovićsuradnik
Srđan Šarićsuradnik
Maja Kljaićfotograf
Ana Paulićasistent kostimografa
Ivan Faktorautor video projekcija
Miljenko Ričkovićsuradnik
Matko Ragužproducent
Ksenija Zecautor
Ksenija Zecredatelj
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Damir Šimunovićskladatelj
Petra Hrašćanecsuradnik za scenski pokret
Saša Božićautor
Saša Božićredatelj
Saša Božićoblikovatelj svjetla

Činjenicu da gotovo dvije godine nije imao premijeru, Teatar EXIT u sezoni 2012/2013 nadoknađuje furioznim nizanjem premijernih naslova, među kojima je i Očevi i sinovi.

Riječ je o predstavi koja se bavi odnosima muškog dijela obiteljske loze, i to kroz prizmu političkih i društvenih mijena, odnosno - " teme relacije muškog naslijeđa, simbolički ispitujući odnos Sina prema Ocu na sociološkoj i kulturalnoj razini."

Kao okvir za predstavu poslužile su islandske sage, te specifičnost njihove strukture i zatvorenost svijeta u kojem postoje.

Kako kaže službena najava:

"Korpus zapadnjačke literature, umjetnosti i psihologije obično se temelji na relaciji oca i kćeri, majke i sina, te majke i kćeri, dok se odnos otac-sin prešućuje i podrazumijeva. Predodžba o naslijeđu očeva i sinova u predstavi  polazi od umrlih (djedova, pradjedova) do nerođenih (sinova i unuka), dok se uloga Oca širi na njegovu simboličku funkciju kao temelju sigurnosti, točke zabrane, institucije.

Urbane sredine naizgled negiraju odnos prema naslijeđu;  realni odnos  zamijenjen je odnosom spram Oca domovine, predsjednika, trenera, učitelja itd.  Upravo to podrazumijevanje prazna je šifra koju autori žele subvertirati."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE