Login za korisnike

Očevi i sinovi

Povijesni odnosi očeva i sinova od Islanda preko Konavala do Zagreba, u središtu su pažnje autorskog projekta Ksenije Zec i Saše Božića.

***

Činjenicu da gotovo dvije godine nije imao premijeru, Teatar EXIT u sezoni 2012/2013 nadoknađuje furioznim nizanjem premijernih naslova, među kojima je i Očevi i sinovi.

Riječ je o predstavi koja se bavi odnosima muškog dijela obiteljske loze, i to kroz prizmu političkih i društvenih mijena, odnosno - " teme relacije muškog naslijeđa, simbolički ispitujući odnos Sina prema Ocu na sociološkoj i kulturalnoj razini."

Kao okvir za predstavu poslužile su islandske sage, te specifičnost njihove strukture i zatvorenost svijeta u kojem postoje.

Kako kaže službena najava:

"Korpus zapadnjačke literature, umjetnosti i psihologije obično se temelji na relaciji oca i kćeri, majke i sina, te majke i kćeri, dok se odnos otac-sin prešućuje i podrazumijeva. Predodžba o naslijeđu očeva i sinova u predstavi  polazi od umrlih (djedova, pradjedova) do nerođenih (sinova i unuka), dok se uloga Oca širi na njegovu simboličku funkciju kao temelju sigurnosti, točke zabrane, institucije.

Urbane sredine naizgled negiraju odnos prema naslijeđu;  realni odnos  zamijenjen je odnosom spram Oca domovine, predsjednika, trenera, učitelja itd.  Upravo to podrazumijevanje prazna je šifra koju autori žele subvertirati."


Odgovori