Login za korisnike

Clear Tears / Troubled Waters

Dovoljno je reći: polovica kultnog glazbenog kolektiva Tuxedomoon, Thierry Smits & Compagnie Thor.

***

Nakon što je 2010. godine proslavio 20 godina postojanja vlastite Compagnie Thor za njega neuobičajeno up-beat predstavom  To The Ones I Love, belgijski koreograf i miljenik zagrebačke publike, Thierry Smits, u svojoj se najnovijoj predstavi vraća svojoj vječnoj inspiraciji - mistici i tjeskobi.

Clear Tears/Troubled Waters predstava je napete i melankolične atmosfere koja, kažu kritičari, reflektira naš svijet u tranziciji; u kojem veliki rast smjenjuje kriza na svim frontovima: ekonomskom, socijalnom i ekološkom. Melankolija označava prolaz iz jučerašnje nade u današnji očaj, no Smith kao da izražava nadu da će iz strahova i patnji, 'uzburkanih voda' 21. stoljeća ipak proizaći novi načini komunikacije.

U tu svrhu na predstavi je angažirao i suradnike iz različitih disciplina - minimalizmu sklonog scenografa Simona Siegmanna, te troje ekperimentalnih glazbenika koji glazbu u predstavi izvode uživo: američke  multi-instrumentaliste Stevena Browna i Blainea Reiningera, osnivače kultnog avangardnog kolektiva Tuxedomoon, francuskog glazbenika Maximea Bodsona.

Rezultat je paradoksalno formalna predstava koja "dočarava atmosferu nelagode, gušenja i bezizlaznosti, ali i pokušaja da odagnamo taj osjećaj koji zamjenjujemo nadom za novi prostor u kojem ćemo moći slobodnije disati."

Compagnie Thor je 1990. godine osnovao belgijski koreograf  Thierry Smits koji, često na eklektičan način, istražuje poveznice između mistike i erotike; dvosmislenosti između sakralnog i tjelesnog: te propitkuje metafizičke suodnose i stanja uma i emocija pojedinca.

 

 


Odgovori