Login za korisnike

Ottetto

Neobična struktura i vizonarski pristup glazbi Igora Stravinskog inspirirali su slovenskog koreografa Iztoka Kovača, a rezultat je djelo koje kombinira glazbu, ples i vizualnu umjetnost.

***

Oktet, komorna 16-minutna skladba za orkestar neobičnog puhačkog sastava, nastala je 1923. i danas se genralno smatra početkom neoklasicizma u opusu Igora Stravinskog, premda je najveći dio njegovih značajki već demonstrirao u svojoj operi Mavra (1921–22). No, za razliku od Mavre, Stravinsky je Octet popratio i člankom u kojem iznosi svoj formalističke ideje, zbog kojih su skladbu kritičari na praizvedbi u Parizu nazvali "lošom šalom".

Gotovo cijelo stoljeće kasnije, Octet je svojom kompleksom strukturom i variranjem formi klaične njemačke tradicije inspirirao slovenskog koreografa Iztoka Kovača, koji ga koreografski rastavlja, zatim analizira te rekonstruira i vizualizira u scensko djelo za orkestar, plesače i skupinu vizualnih umjetnika.

Tom neobičnom kombinacijom, Kovač kroz različite perspektive stvara 8-djelnu strukturu za 14 izvođača, te istražuje odnose među umjetnicima koji sudjeluju na ovom projektu, a Octet predstavlja kao i dalje važno i aktualno glazbeno djelo.

 

autorski tim
Gregor Pompeskladatelj
Komposterskladatelj
Živa Ploj Peršuhdirigent
Jaka Šimencoblikovatelj svjetla
Valter Kobalkostimograf
Tanja Skokvoditelj proba
Karmen Keržarizvršni producent
Igor Stravinskyskladatelj
Iztok Kovačautor

izvođači
Ana Štefanec
Arpad Balasz Pirifagot 1
Bence Mezei
David Kajičtrombon 2
Faris Endris Rahomapripovjedač (na njemačkom)
Ida Hellsten
Jože Kotarklarinet
Jure Gradišniktruba 1
Kaja Lešnjakflauta
Luka Ipavectruba 2
Luke Thomas Dunne
Marko Simšičpripovjedač (na engleskom)
Mihael Šulertrombon 1
Nada Vodušekpripovjedač (na njemačkom)
Peter Stadlerfagot 2
Tamás Tuza

Odgovori