Naslovnica > PREDSTAVE > Lost Albertina

Lost Albertina

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Proustov roman 'U traganjsu za izgubljenim vremenom' poslužio je kao predložak kazališne predstave, a ova opet kao predložak za film što su ga zajednički relaizirali Miloš Sofrenović i Mladomir Puriša Đorđević.
autorski tim funkcija
Mladomir Puriša Đorđevićredatelj
Miodrag Miša Miloševićredatelj
Miodrag Miša Miloševićsnimatelj
Miodrag Miša Miloševićmontažer
Jan Vysockyskladatelj
Jan Vysockyoblikovatelj zvuka
Sheila Sofrenovićprevoditelj
Miloš Sofrenovićautor koncepta
Miloš Sofrenovićdramaturg
Miloš Sofrenovićkostimograf
Miloš Sofrenovićscenograf
Miloš Sofrenovićautor glazbenog koncepta
Miloš Sofrenovićredatelj
izvođači uloge
Miloš Sofrenović

Povezivanje književnosti i pokreta, trajna je umjetnička opsesija srpskog koreografa i izvođača Miloša Sofrenovića, pa je tako na 27. Tjednu suvremenog plesa predstavio svoj Solo za tri vizije – Petera Handkea, Samuela Becketta & Virginie Woolf, a 2011. na istom festivalu i M. – Solo za tri uma (dijalozi s Marcelom Proustom).

Upravo iz potonje predstave nastao je i film Lost Albertina, a što ga je Sofrenović realizirao u suradnji s doajenom srpske kinematografije, 89- godišnjim Mladomirom Purišom Đorđevićem.

"Živi pokret - izveden i proživljen u sadašnjem trenutku - je ustvari privremeno stanje, time što je jednom izvedeno ono se vječno analizira i procesuira poput nekog prošlog iskustva. Kroz moj dijalog s Proustovim epohalnim djelom “Sjećanje na stvari prošle” otkrio sam jaku poveznicu s tri diskursa: sjećanje, pokret i monolog.", kaže Sofrenović koji je film, kao i predstavu iz kojeg je nastala posvetio skladateljici Kseniji Zečević (1956. - 2006.).

Film je naslovljen prema šestom dijelu Proustova romana U traganju za izgubljenim vremenom.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter