Login za korisnike

Cerberus

Izraelski koreograf Yoram Karmi inspiraciju za obljetničku predstavu vlastite kompanije pronašao je u antičkoj mitologiji.

***

Izraelski koreograf i pedagog Yoram Karmi vlastitu je kompaniju Fresco osnovao 2002., a povodom desetljeća njezina djelovanja premijerno je publici predstavio Cerberus, predstavu inpiriranu antičkom mitologijom, točnije mitovima Meduza, Haron i rijeka Stiks, Orfej i Euridika, Minotaurov labirint, Muze i Kerber.

Cerberus ili hrvatski - Kerber, troglavi je pas, čuvar ulaza Had, a koji - kaže mit - vidi sve, točnije ima vidno polje od 360 stupnjeva, a što koreograf publici dočarava postavljajući plesače na pokretnu scenografiju.

Za razliku od prethodnih njegovih predstava, a koje su listom koristile pomno odabrana djela klasične glazbe, u Kerberu Karmi klasiku - Handelov Dixit Dominus - kombinira s originalnom glazbom Alberta Schwartza.

Rezultat je  - kaže - "svijet između realnog i mašte, između tjelesnog i duhovnog, koji nakratko nudi uvid u trenutak u kojem osoba na svom posljednjem putovanju stiže u onostrani svijet. U svijet u kojem su izbrisani i zakoni i uspomene, a želje i ljubav neprestano su pod nadzorom troglavog psa."

 


Odgovori