Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Pošto redatelji?

Pošto redatelji?

Iz zagrebačkog Ureda za kulturu, obrazovanje i sport, 'iscurila' je i jedna, dosad od javnosti pomno skrivana informacija. Rečeni ured je, naime, sastavio prihvatljivi cjenik redateljskih usluga, odnosno odredio koji kazališni redatelj koliko vrijedi! [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Na današnjoj konferenciji za medije u kazalištu Mala scena, novinarka Hrvatskog radija Mirjana Žugec prisutnima je prenijela izjavu pomoćnika pročelnika Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Tedija Lušetića (o čijim kompetencijama više ovdje), a koja je glasila (otprilike) ovako:

"Kazalištu Mala scena smanjene su subvencije jer je uočeno da se tamo isplaćuju enormno visoki redateljski honorari, primjerice u iznosu od 50.000 kuna brutto Ivici Šimiću".

Novinarka je na to Lušetića upitala što li onda tek misli na činjenicu da je Tomažu Panduru u Gavelli isplaćen honorar u iznosu većem od 300.000 kn - na što joj je ovaj, po njenim riječima, odgovorio:

"Pandur toliko vrijedi!"

Mirjana Žugec rečene je tvrdnje iznijela pred cijelim auditorijem tiskovne konferencije, no ako je netko i sumnjao u njihovu autentičnost, sumnje je par sati kasnije, gostujući u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo, pobio sam Lušetić, ponavljajući još jednom kako je gradski Ured za kulturu, obrazovanje i sport ocijenio da su redateljski honorari u Maloj sceni - previsoki.

Zanemarimo li prijepor Male scene i Grada, pa i tvrdnju Vitomire Lončar da su svi redatelji koji rade u Maloj sceni plaćeni - jednako, ostaje ipak zanimljiv podatak kako je Grad, odnosno njegov Ured za kulturu, obrazovanje i sport, očigledno iznjedrio cjenik prihvatljivih redateljskih honorara, i to - za svakog od redatelja ponaosob.

S obzirom da je riječ o novcu poreznih obveznika, ovdje, ali i dopisom Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i sport, tražimo ne samo javnu objavu tog cjenika, nego i preciznu i jasnu eksplikaciju kriterija po kojima je sastavljen, kao i objavu kompetencija ljudi koji su cjenik sastavljali.

Nije zgorega napomenuti i kako Grad Zagreb nije ovlašten sastavljati cjenik bilo čijih usluga, eventualno može raspisati javnu nabavu, no ukoliko se zato odluči u kulturi, možda bi prvo trebao provjeriti posljedice slične odluke u susjednoj Srbiji.

Ako dakle cjenik postoji -  protupravan je po nekoliko osnova. A ako pak ne postoji - temeljem čega to gradski Ured ocjenjuje koji redatelj koliko (ne) vrijedi?

Ili jednostavnije - ako Pandur vrijedi više od 300.000 kn, koliko onda vrijedi Ivica Buljan? Ili Oliver Frljić? Koliko tek stranci koji to nisu - Paolo Magelli, Janusz Kic ili stranci koji to jesu, poput Kurta Josefa Schildknechta? A koliko žene? Anica Tomić, Dora Ruždjak? A Lenka Udovički Ili, možda još važnije, koliko netom diplomirani studenti ADU?

Recite Lušetiću, žarko nas zanima!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI