Jalova

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od dva domaća sudionika programa Maribor EPK 2012. je i predstava inspirirana restriktivnim zakonom o umjetnoj oplodnji, nastala u suradnji TRAFIK-a sa mariborskim KUD-om Borza.
autorski tim funkcija
Slavko Škvorcproducent
Matjaž Latinproducent
Edvin Liverićproducent
Selma Banichsuradnik za scenski pokret
Lara Badurinaoblikovatelj svjetla
Marin Alvirskladatelj
Magdalena Lupi Alvirautor teksta
Magdalena Lupi Alvirredatelj

Jalova je nastala kao dio programa Europske prijestolnice kulture Maribor 2012., a dio je istoimenog izvedbenog triptiha što ga je TRAFIk incirao u suradnji s autorcama Anicom TomićJelenom Kovačić i Ivanom Sajko.

"Ideja za projekt nastala je spontano, u razgovoru s kolegicom, dramaturginjom iz Maribora, još unazad nekoliko godina, kad smo komentirale restriktivni hrvatski Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, sad već bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića , koji je unesrećio toliko bračnih parova.

O činjenici da brojni hrvatski bračni parovi odlaze u Maribor gdje se nalazi izvrsna klinika u kojoj su mnogi realizirali svoju želju za potomstvom, razgovarala sam i s redateljem Matjažom Latinom , koji mi je rekao da bi takva tema mogla biti zanimljiva i kao kazališni projekt, upravo na natječajima za program 2012. godine, u kojoj je Maribor prijestolnica europske kulture. Odlučila sam kazališno istražiti kakve reperkusije jedan nepromišljen zakon ostavlja na društvo i zajednicu, a tijekom priprema za aplikaciju razvila se ideja o triptihu i sudjelovanju tri autorice teksta.", kaže autorica predstave Magdalena Lupi Alvir. 

 

Izvedba Jalove kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

Ili kako kaže službena najava:

"Suočavajući se s istinama koje su i bolne i osobne, no i društvene i javne, Jalova je i pokušaj doživljavanja jednog posve drugačijeg zajedništva, propitivanja stvarnih granica ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, no i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg). Pokušaj je to da se sa distance sagleda i upozori na problem o kojem se dosada u teatru jednostavno – nije govorilo."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter