Portret glumice Nede (Mamilović) Bajsić

O spremnosti na rizik i reperkusijama istog po glumački i životni put Nede (Mamilović) Bajsić bit će riječi na okruglom stolu koji će se zbiti na ADU, 3. svibnja.

  

Pitanja o odgovornom kazalištu s jedne, i o glumačkoj posvećenosti s druge strane, nerazdvojna su, i čini se, i dalje aktualna.  U sebi nose i određeni društveni rizik o čemu, gotovo arhetipski svjedoči glumački i životni put Nede (Mamilović) Bajsić. O njemu će biti riječi  na okruglom stolu što će ga 3. svibnja od 14 sati u sobi 202 na ADU voditi Ivica Boban, Branko Brezovec i Mustafa Nadarević, a razgovor će moderirati Saša Božić.

ospremnosti

Neda Bajsić, rođena u Zagrebu 1942. godine, djetinstvo je provela u Splitu a mladost u Dubrovniku gdje je još u vrijeme školovanja na Učiteljskoj gimnaziji  počela nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nakon prelaska u Zagreb i studija glume na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu djeluje u Zagrebačkom kazalištu mladih (1967. – 1969.) te u HNK u Zagrebu (od 1969.), ali  je nastupala i na drugim pozornicama,  kao i u brojnim radio-dramama, te u filmu “Intima” Ante Peterlića iz 1965. i dajući glas Janici u Babajinoj TV ekranizaciji “Breze” (Slavko Kolar).

U kazalištu se istaknula blistavim talentom za dramske uloge kako u klasičnom repertoaru hrvatske i svjetske baštine, tako i hrabro koračajući u neokspresionizam i avangardu, te početke fizičkog teatra na ovim prostorima. Za glavnu ulogu u predstavi “Grbavica“  (HNK 1971.) koja je označila svojevrsnu revoluciju toga kazališnog vremena, prima nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a” za scenske umjetnosti.

Na vrhuncu glumačke karijere, prekida aktivno kazališno djelovanje zbog teške bolesti, ali nastavlja ono radiodramsko.

Neda Bajsić preminula je 23. lipnja 2012. godine

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.