Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 23. Marulićevi dani vraćaju dug piscima

23. Marulićevi dani vraćaju dug piscima

Nakon lanjskog skandala s protupravnom dodjelom nagrada, ovogodišnji je izbornik odlučio zakopati ratnu sjekiru s piscima, a u tu je svrhu izmjenjen i pravilnik festivala. To, naravno, ne znači da neće biti nezadovoljnih.
Share on facebook
Share on twitter

Na sastanku Vijeća Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta, održanog u Zagrebu 25. veljače, prihvaćen je izbor predstava koje će biti izvedene na 23. festivalskom izdanju, kao i izvješće ovogodišnjeg izbornika Darka Lukića, u kojem među inim stoji:

"U svom selektorskom izboru nakana mi je bila posvetiti festival što je moguće više dramskim piscima i učiniti ga svečanošću dramskoga teksta. Zbog toga mi je jedan od najvažnijih kriterija bio fokusirati se na praizvedbe suvremenih hrvatskih pisaca, ili na posve nova (a to prije svega znači kreativno inovativna) autorska čitanja klasičnih tekstova hrvatske dramske baštine. Ondjegdje su odabrane scenske prilagodbe hrvatske proze, riječje o postupcima u kojima izvedbeni tekstovi nisu tek dijalogizirana proza u ključu "jednostavne" dramatizacije (dakle ilustrativnog transponiranja prozne u dramsku strukturu, pravocrtni prijenos teksta u drugi medij), nego je riječo materijalima koji su u punoj mjeri autorsko djelo, nov, izvoranscenski predložak za predstavu utemeljen na romanu, sasvim posebno autorsko djelo i prijevod jednog znakovnog sustava u drugi sustav. Za to je dovoljno usporediti odabrane romane i njihove scenske prilagodbe veći na razini pisma za čitanje, a posebno kad ih se promatra kao scenski funkcionalne izvedbene tekstove."

Time je Lukić zapravo pokušao ispraviti skandal koji je lanjski žiri priredio na Marulićevim danima, odlučivši umjesto nagrade za najbolji izvedeni dramski tekst, dodijeliti nagadu za najbolje izvedeni tekst. Propisi su potom kršeni još par puta, da bi na koncu bilo pronađeno solomunsko riješenje - promijenjen je pravilnik festivala, pa se ove godine nagrade dodjeljuju za:

 suvremeni dramski tekst, za dramaturgiju, adaptaciju i dramatizaciju, za predstavu u cjelini, nagrada za režiju, za glumačka ostvarenja i za umjetnička ostvarenja na području scenografije, kostimografije, dizajna svjetla.

O festivalskim nagradama Marul odlučivat će Ocjenjivački sud u sastavu: Alja Predan, direktorica festivala Borštnikova srečanja, Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i direktor Festivala BH drame, dramski pisac Ivor Martinić, glumica Bruna Bebić, te dramaturginja Željka Udovičić. Pored nagrada Marul, i ove će godine biti dodijeljena nagrada publike.

Na festivalu, koji će se održati u Splitu od 21 – 28. travnja ove godine u službenoj će konkurenciji biti prikazano deset predstava nastalih na temelju hrvatskih dramskih tekstova, a u produkciji kazališta iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Po prvi put će i ocjenjivački sud Marulićevih dana biti međunarodni.

23. Marulićeve dane otvorit će najnagrađivanija predstava u prošloj godini Unterstadt, prema romanu Ivane Šojat Kuči u režiji Zlatka Svibena i izvedbi HNK Osijek. Osim Unterstadta na velikoj sceni HNK Split bit će izvedene i predstave: Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvedbi SNG Ljubljana; Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM iz Zagreba, festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju; Glorija Ranka Marinkovića, u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba; Dabogda te majka rodila prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke; Kako je dunda spasila domovinu Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi INK Pula; Prasac koji gleda u sunce Olje Lozice, u režiji Olje Lozice i izvedbi KMD Dubrovnik.

Na komornoj će pozornici biti odigrane predstave: Žena bez tijela Mate Matišića u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM Zagreb; Pričaj mi o Gorkom prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin i Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama Split.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI