Login za korisnike

Šuma, drvo, skoro, skroz

‘Ponekad smo potpuno spremni. Uvijek u krivo vrijeme, ali koje bi ponekad moglo biti pravo. Pogledamo se i znamo. Vrijeme je da skinemo odjeću.’

***

Kako je moguće da društvo u kojem živimo seksom prodaje sve – 'od igle do lokomotive' – a da istovremeno nije u stanju prihvatiti zdravstveni odgoj? Od koga ste vi tražili savjete o vlastitoj seksualnosti? Od roditelja, škole, medija ili popularne kulture? Znate li da riječ orgazam dolazi od grčkog οργασμός orgasmos, a zapravo znači – dozrijeti? Je li zadovoljstvo pitanje fiziologije ili pak povjerenja?

Tim i sličnim pitanjima bavi se predstava naslovljena Šuma, drvo, skoro, skroz, nastala prema kultnoj knjizi američke underground autorce Nin Andrews, Book of Orgasms, za koju kritičari tvrde da je nalik na kombinaciju rukopisa Swifta, Borghesa i – Buñela.

Book of Orgasms zapravo je zbirka pjesama u prozi, koje opisuju imaginarni teren neke više razine postojanja, ispunjen lakoćom euforije,  iz kojeg nas, poput sile teže, prizemljuju upravo naše želje i težina vlastite ljudskosti.

Takav je predložak kolektivu SKROZ poslužio kao polazište višemjesečnog laboratorijskog istraživanja sa sedmeročlanim glumačkim ansamblom Studija KUBUS, ovogodišnjeg laureata Nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj, te rezultirao predstavom o pitanjima kontrole, osobne slobode i ljubavi.

Redatelji su predstave Nora Krstulović i Vedran Peternel, dok potonji potpisuje i glazbu. Autor oblikovanja svjetla je Saša Fistrić, autorice vizualnog identiteta predstave su Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, a u predstavi igraju Ines Cokarić, Ivica Gunjača, Zvonko Hrabar, Sanja Mataga, Vedran Peternel, Adriana Šnajder i Šime Zanze.

Sponzor predstave je Sony Mobile, a medijski partneri Gadgeterija.net i Radio 808.

 


autorski tim
Nin Andrewsautor predloška
Zita Nakić - Vojnovićautor likovnog oblikovanja
Klasja Habjanautor likovnog oblikovanja
SKROZscenograf
Saša Fistrićoblikovatelj svjetla
Nora Krstulovićautor
Vedran Peternelautor

izvođači
Adriana ŠnajderAdriana Šnajder
Ines Cokarić
Ivica Gunjača
Sanja Mataga
Šime Zanze
Vedran Peternel
Zvonko Hrabar

Odgovori