Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Trešnja: godinu dana bez premijere

Trešnja: godinu dana bez premijere

Gradsko kazalište, za kojeg njegov ravnatelj tvrdi da je 'doslovno dječji HNK' i na koje odlazi 10% zagrebačkog kazališnog proračuna (ne računamo li baš spomenuti HNK), već godinu dana nije proizvelo niti jednu jedinu novu predstavu!
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebačko  Gradsko kazalište Trešnja u srpnju je dobilo novog starog ravnatelja - Sašu Anočića, a koji je na natječaju odabran među troje kandidata temeljem programa od sedam stranica (koji smo vam prenijeli ovdje). U rečenom programu nije bio spomenut niti jedan jedini planirani naslov za predstojeće četverogodišnje razoblje, ali se zato obećavalo pokretanje Večernje scene - scene za mlade, radionice, tribine i razgovore s publikom...

Možda baš zato što naslovi nisu spominjani, Trešnja gotovo osam mjeseci kasnije, odnosno na polovici kazališne sezone, i dalje - nema premijeru. Točnije, novu predstavu to gradsko kazalište nije javnosti predstavilo gotovo godinu dana - od 9. ožujka prošle godine i premijere Regoča u režiji Dore Ruždjak Podolski!

Sve to ne bi bilo čudno da je riječ o nekoj nezavisnoj skupini, no riječ je o gradskom kazalištu čije troškove 'hladnog pogona' osnivač, odnosno Grad Zagreb, pokriva u potpunosti, dok za program iste kuće izdvaja 10% godišnjeg kazališnog proračuna (izuzmemo li iz istog sredstva koja izdvaja za HNK).

omjeri_programskih_sredstava_gradska_kazalista

Kazalište Trešnja je tako u 2012. godini dobilo 1.140.000,00 kn programskih sredstava, od čega je 1.100.000,00 bilo namijenjeno redovitoj djelatnosti, a 40.000,00 - gostovanjima.

subvencije_premijerne_gradska_kazalista

Za taj je novac Trešnja, osim 220 izvedbi s 18 repriznih naslova, te dviju tradicionalnih manifestacija, trebala proizvesti i tri premijere:

  • Knjigu o džungli R.Kiplinga, u režiji Saše Anočića
  • Crvenkapicu Braća Grimm u režiji Anice Tomić, te
  • Vlak u snijegu M.Lovraka u režiji Nine Kleflin

No, niti jedan od planiranih naslova nije ugledao svjetla Trešnjine pozornice! Umjesto njih, premijerno su izvedeni Princeza i Žabac i već spomenuti Regoč, dok se treća premijera zbila nije.

Situacija je još ozbiljnija uzme li se u obzir da je Regoč predstava za koju je Trešnja gradska sredstva dobila još u 2011. godini, kad je osim njega premijerno trebala izvesti još i:

Planirana su bila dakle četiri premijerna naslova za što je Trešnji odobreno 1.170.000,00 kn programskih sredstava. No umjesto četiri, u 2011. godni Trešnja je proizvela tri predstave, ŠeherezaduRent a friend Mirakul za malene, dakle opet niti jedan od najavljenih naslova, dok je četvrti 'prenijela' u 2012. godinu.

Jednostavnom matematikom dade se iz svega navedenog zaključiti kako je Trešnja svom financijeru dužna jednu čitavu sezonu - jednu predstavu iz 2011. i dvije iz 2012., pa bi bilo za očekivati da se tamo od početka sezone radi punom parom ne bi li se taj zaostatak nadoknadio.

Ali - ne. Trešnja umjesto toga od početka godine nije imala niti jedan premijerni naslov, a neće ga - ako je vjerovati rasporedu na njihovim web stranicama - imati niti u veljači.

Je li baš tome tako pokušali smo doznati izravnim upitom Upravi kazališta Trešnja, ali od njega do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. No, prava adresa za pitanje kako je ovakvo poslovanje Trešnje moguće, ona je Kazališnog vijeća što ga čine Vanda Vujanić ŠušnjarDunja Sepčić i Dora Delbianco, ali i adresa Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, koji očito prezauzet skidanjem plakata po drugim gradskim ustanovama, ovu ne stigne kontrolirati?

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE