Naslovnica > PREDSTAVE > Moj slučaj

Moj slučaj

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Lik i djelo neponovljivog Vlade Gotovca u monodramu je sabrao - Boris Svrtan.
autorski tim funkcija
Vladimir Vlado Gotovacautor predloška
Čedo Pricaautor adaptacije
Boris Svrtanredatelj
izvođači uloge
Boris Svrtan

Pjesnik, esejist, filozof, novinar, govornik i političar Vladimir (Vlado) Gotovac široj javnosti Gotovac je postao poznat nakon svoga slavnog teksta Autsajderski fragmenti objavljenoga potkraj šezdesetih godina, u kojem piše o represivnosti društva, marginaliziranosti intelektualca, pojedinca, ali i o sotoniziranju Hrvatske. 1971. godine kao urednik Hrvatskoga tjednika i autor njegovih uvodnika  postaje vodeća intelektualna figura hrvatskoga proljeća, a zbog svog društvenog i političkog angažmana dvaput biva osuđivan na višegodišnju robiju.

Gotovac je bio zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb, a u devedesetima, neko je vrijeme radio na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik ravnatelja. Godine 1989. bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske socijalno-liberalne stranke, kojoj je jedno vrijeme bio na čelu, a utemeljio je i Liberalnu stranku, čiji je bio čelnik. Objavio je dvadesetak pjesničkih, esejističko-kritičkih i publicističkih knjiga. U Zagrebu je 7. lipnja 2001. utemeljen Institut Vlado Gotovac za objavljivanje njegove književne ostavštine.

"Uvjeravaju me da je politika prljavština, da nije za časne ljude, a dive se svojim političarima i njihovoj moći", govorio je Vlado Gotovac. "Pedeset pet godina trajala je moja bitka da pomognem pojednicu i društvu da postanu slobodni. I to je postalo središtem svih mojih životnih napora", rekao je Gotovac u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Moj slučaj monodrama je sačinjena od tekstova iz Gotovčeve ostavštine, o kojoj njezin autor Boris Svrtan kaže:

Predstava „Moj slučaj“ obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cijeloživonu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces, apsurdan pakao jugoslavenskih kazamata i, konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skromnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju.

U trenutku kad drastično i zabrinjavajuće nedostaje duha u našoj javnosti i politici koja je beznadno ukopana u lijeve i desne rovove, ovo živo sjećanje na Vladu Gotovca može biti poziv na elementarnu moralnost, na  ljudsku odgovornost, na uljuđenost, zagubljenu plemenitost i hrabrost koja se potvrđuje u svakodnevnoj ljubavi prema bližnjima i daljnjima, prema potrebitima i onim posve nepotrebnima. Samo čovjek koji je doista iskusio sav cinizam svijeta na svojim plećima, može nam otvoriti oči, naučiti nas ponovno skromnosti i ohrabriti nas u činjenju Dobra.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter