Login za korisnike

KnockOff

Dora Budor i Maja Čule u svom se novom projektu bave imitacijama dizajnerskih komada.

***

D+M (Dora Budor + Maja Čule, HR) umjetnički je duo koji trenutačno radi i živi u New Yorku. Rad D+M izazov je za gledatelje i njihova očekivanja postavljena na sjecištu dviju sfera - tehnologije i svakodnevnog života; obzirom da dolaze iz dizajnerskog miljea, na taj je rad utjecala mitologija i psihologija koja stoji iza stvaranja nekog proizvoda i oglašavanja. U svojim najnovijim radovima duo redefinira uporabu tehnologije ili miješa postojeće formate interakcije, poput muzejskih audio-vodiča i turističkih Segway razgledavanja (eng. Segway Tours (Sp33dGuided Art Tours)), tretmana vrućim kamenjem uz uporabu mobilne tehnologije (Mobile Phone Treatments), ili telefonske ankete napravljene s galerijskim recepcionarima i DJ mixtape produkcija (Easy Listening: Wolrdwide Gallery Traxx 2012.).

KnockOff je, kako mu i ime kaže, inspiriran praksom kreiranja kopija i imitacija dizajnerskih proizvoda. Kako kaže službena najava:

Za razliku od stvarnih proizvoda koji obećavaju autentično iskustvo materijalnog uspjeha, ovi zamjenski dvojnici sudionici su u statusnoj obmani. Kao i statusna tjeskoba, autentična je poželjnost (eng. wantness) kulturni proizvod – bez obzira od čega su one zapravo napravljene – od manje ili više slobodnog, konzumerističkog zapadnjačkog društva; u međuvremenu, predmeti koji su im približno slični osmišljeni su u društvenim kontekstima koji ne potpadaju nužno pod jurisdikciju demokratskog. Pronalazeći nesavršenosti i kreativnu slobodu skrivenu pod zakonski sumnjivom holivudskom B produkcijom, slično je proizvodnji krivotvorenih konzumerističkih dobara kao izvora inspiracije. Narativ izvedbe prati kapitalistički robni fetiš slogana chopped and screwed kroz različite forme brendiranja do industrije zabave.

autorski tim
Dora Budorautor koncepta
Maja Čuleautor koncepta


Odgovori

POVEZANE VIJESTI