Naslovnica > PREDSTAVE > KnockOff

KnockOff

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dora Budor i Maja Čule u svom se novom projektu bave imitacijama dizajnerskih komada.
autorski tim funkcija
Dora Budorautor koncepta
Maja Čuleautor koncepta

D+M (Dora Budor + Maja Čule, HR) umjetnički je duo koji trenutačno radi i živi u New Yorku. Rad D+M izazov je za gledatelje i njihova očekivanja postavljena na sjecištu dviju sfera - tehnologije i svakodnevnog života; obzirom da dolaze iz dizajnerskog miljea, na taj je rad utjecala mitologija i psihologija koja stoji iza stvaranja nekog proizvoda i oglašavanja. U svojim najnovijim radovima duo redefinira uporabu tehnologije ili miješa postojeće formate interakcije, poput muzejskih audio-vodiča i turističkih Segway razgledavanja (eng. Segway Tours (Sp33dGuided Art Tours)), tretmana vrućim kamenjem uz uporabu mobilne tehnologije (Mobile Phone Treatments), ili telefonske ankete napravljene s galerijskim recepcionarima i DJ mixtape produkcija (Easy Listening: Wolrdwide Gallery Traxx 2012.).

KnockOff je, kako mu i ime kaže, inspiriran praksom kreiranja kopija i imitacija dizajnerskih proizvoda. Kako kaže službena najava:

Za razliku od stvarnih proizvoda koji obećavaju autentično iskustvo materijalnog uspjeha, ovi zamjenski dvojnici sudionici su u statusnoj obmani. Kao i statusna tjeskoba, autentična je poželjnost (eng. wantness) kulturni proizvod – bez obzira od čega su one zapravo napravljene – od manje ili više slobodnog, konzumerističkog zapadnjačkog društva; u međuvremenu, predmeti koji su im približno slični osmišljeni su u društvenim kontekstima koji ne potpadaju nužno pod jurisdikciju demokratskog. Pronalazeći nesavršenosti i kreativnu slobodu skrivenu pod zakonski sumnjivom holivudskom B produkcijom, slično je proizvodnji krivotvorenih konzumerističkih dobara kao izvora inspiracije. Narativ izvedbe prati kapitalistički robni fetiš slogana chopped and screwed kroz različite forme brendiranja do industrije zabave.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE