Login za korisnike

Versuchsperson Silke Grabinger 1.2

Eksperimentalni projekt u čijem je središtu eksperimentalni subjekt.

***

5 kazališnih autora, četvero austrijskih koreografa i hrvatska dramaturginja i redateljica Irena Čurik, radili su sa „eksperimentalnim subjektom“ (na njemačkom: "Versuchsperson"), koji je utjelovila Silke Grabinger. Rezultat je 5 individualnih kreacija u trajnjima od oko 10 minuta, a koji zajedno čine jednu cjelinu.

Koreografi su sa Silke Grabinger radili odvojeno u različitim razdobljima tijekom perioda od 2009. do 2011. , a suradnju s Irenom Čurik razvijala je tijekom umjetničkih rezidencija u Linzu i Zagrebu u lipnju i rujnu, 2012.

Cilj projekta je pronalaženje novih načina rada s dobro poznatim uzorcima koji postoje u polju plesa i performansa. Autori su, kažu,  željeli slomiti neizrečene tabue. Ili kako kaže službena najava:

Standardna situacija uključuje jednog koreografa koji aranžira jednog ili više plesača sukladno umjetničkom planu, koji je ili predefiniran ili izmišljen tijekom procesa rada. Ova je generalna ideja sada izokrenuta i redefinirana, budući da jedan plesač izvodi 5 komada 5 potpuno različitih koreografa.

To je jukstapozicija bez ičega unaprijed postavljenog gdje svi slijede ista pravila. Zajednički motiv nije dan, već samo vremensko ograničenje od oko 10 minuta. Tako, plesač postaje eksperimentalni subjekt svog vlastitog plesnog eksperimenta.

 

autorski tim
Michael Stolhoferautor koncepta
Karl Regensburgerautor koncepta
Anne Jurenredatelj
Oleg Soulimenkoredatelj
Phillipe Rieraredatelj
Hubert Lepkaredatelj
tom halwaobilokvatelj videa
Olga Swietlovskaproducent
Silke Grabingerautor koncepta
Peter Thalhamerobilokvatelj svjetla
Irena Čurikredatelj

izvođači
Silke Grabinger

Odgovori

POVEZANE VIJESTI