Login za korisnike

Hirošimo, ljubavi moja

Scenska rekreacija klasika Marguerite Duras, na Festival svjetskog kazališta stiže u režiji Christine Letailleur.

***

Hiroshima mon amour u izvorniku je scenarij za istoimeni film Alaina Resnaisa, iz 1959. što ga je napisala Marguerite Duras, koja za njega bila nominirana i za nagradu Oscar.

Resnais je zapravo trebao snimiti kratki dokumentarac o napadu atomskom bombom na Hirošimu, no nakon nekoliko mjeseci priprema nije je bio u stanju dovesti projekt do kraja jer nije želio da se on pretvori u svojevrsnu repliku njegova vlastitog dokumentaca o Holokaustu iz 1955. - Night and Fog. Sam se navodno šalio da mu pomoći može samo Marguerite Duras, a to se na koncu i - dogodilo.

Film je iste godine dobio posebnu nagradu na festivalu u Cannesu, premda je bio izbačen iz službene konkurencije, a kako slučajno ne bi iz takta izbacio američke vlasti. Američki filmski kritičar Leonard Maltin ustvrdio je kako je rečeni film za Novi val svojevrsna inačica Rođenja nacije, dok ga je pak Jean-Luc Godard opisao kao kombinaciju Faulknera i Stravinskog, ustvrdivši kako je to prvi film koji ne koristi nikakve kinematografske reference.

U pitanju je  je sentimentalna drama, točnije priča o strastvenoj vezi. Ona je francuska glumica, došla u Japan snimiti film o Miru. Snimanje se privodi kraju, ostao je još samo jedan prizor, ona se uskoro mora vratiti u Francusku gdje je čekaju muž i djeca. Ona ima 32 godine. On je Japanac, arhitekt, oženjen i otac obitelji. On je u četrdesetima. Oni su se susreli, poželjeli su jedno drugo, snažno, iskreno; postaju ljubavnici čija će veza trajati 24 sata…

Christine Letailleur režirala je predstavu po rečenom predlošku, jer isti, kaže,  “propituje ono shvaćanje neiscrpive i iskonske želje”. “Nadahnjuje me Marguerite Duras, njezino promišljanje o ljubavi, radosti i seksualnoj slobodi žena. Junakinja predstave nije racionalna žena- izabire neostvarivu ljubav i prepušta joj se potpuno, dušom i tijelom. Sviđa mi se način na koji Duras tretira Povijest, kao da iznova piše Povijest”, ističe Letaillleur.

 

autorski tim
Stéphane Colinoblikovatelj svjetla
Frédéric Morieroblikovatelj zvuka
Jérôme Vernezoblikovatelj videa
Pier Lamandéasistent redatelja
Christine Letailleurredatelj
Marguerite Durasautor teksta

izvođači
Hiroshi Ohta
Pier Lamandé
Valérie Lang

Odgovori