Login za korisnike

Etnounlimited ili suze i krv

Novi projekt Rajka Pavlića, bavi se ponešto krvavijom temom od onih na koje smo navikli u njegovim raniji produkcijama, ali bez obzira na to, umotan je u karakteristični etno-omot.

***

Etnounlimited ili suze i krv naziv je novog projekta Rajka Pavlića, osnivača plesnog studija liberdance, i autora koji je na suvremenoj plesnoj sceni postao prepoznatljiv po specifičnom implementiranju folklornih i etno elemenata, osobito glazbe, u suvremene plesne tehnike.

Pa tako i Etnounlimited ostaje stilski vjeran prethodnim Pavlićevim projektima, (poput nedavno NHG-om nagrađenog Koncerta za Dangubu i Zgubidana) između ostalog ponavljajući suradnju s glazbenom družinom Cinkuši, koja je već sudjelovala u predstavi Domesticus vulgris ili jednostavno domaće, odnosno čija je glazba i bila prvotna inspiracija za realizaciju projekta. No, za razliku od njega Etnounlimited ili suze i krv, upravo upućuje mnogo više na drugi dio njezina naslova, odnosno koncipiran je kao odbljesak i nedavnih krvavih događanja u lijepoj našoj, pa tako Pavlić kaže :

Razmišljajući o sigurnosti svoje budućnosti, a u kontekstu nedavnih događaja u “našemu kraju” vezanih uz raznorazna ubojstva, naišao sam na jedan novinski članak pod naslovom “U samo tjedan dana četiri zločina iz strasti”. Čitajući o tim stravičnim zločinima, odmah mi je na um pala jedna sintagma koju narod često koristi u takvim i sličnim situacijama, a to je da “ako im ljubav nije bila suđena u životu, za pretpostaviti je da će im biti suđena u smrti”. Kako osobno nemam nikakvih iskustava o “životu poslije života” a niti ono “suđeno” mi nije previše uvjerljivo, jedino što mi je preostalo, je da upotrijebim vlastitu maštu i pokušam se poigrati tom nedokučivom parapsihološkom činjenicom, naravno, ne zapostavljajući “poetiku hrvatskog neba” ispod kojeg se to sve i događa.

Predstavu možete pogledati u Histrionskom domu, a u nastupaju Kristina Bajza, Alen Gotal, Tomislav Krstanović, Antonija Matković, Rajko Pavlić Martina Tomić.

autorski tim
Štefica Pasarićkostimograf
Petra Pasarićkostimograf
Irena Ščurićautor dokumentarnog filma
Studio Juraoblikovatelj zvuka
Rajko Pavlićautor
Cinkušiskladatelj

izvođači
Alen Gotal
Antonia Matković
Boris Šaronjaglazbenik - truba
Kristina Bajza
Marijan Krajinaglazbenik - harmonika
Martina Tomić
Nikola Santroglazbenik - trombon
Rajko Pavlić
Tomislav Krstanović

Odgovori