Login za korisnike

BorderLines III

Treći dio projekta započetog 2006. godine a koji se bavi kontinuumom vremena i mogućnostima strukturiranja kompozicije pomoću hodanja.

***

Hrvatska koreografkinja Nensi Ukrainczyk rođena je u Zagrebu, a nakon završene  Škole za ritmiku i ples Ane Maletić (danas Škola suvremenog plesa Ane Maletić) u Zagrebu, upisuje Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) smjer koreografija. Pri završetku studija usavršava se na Tisch School for Performing Arts u New Yorku zatim kao stipendistica danceWEB-a te sudjeluje u šestmjesečnom koreografsko-istraživačkom programu ex.e.r.ce u Montpellieru, Francuska.

Tijekom i nakon studija koreografira kraće koreografske kompozicije od kojih su dvije nagrađene prvim mjestom na natjecanju mladih koreografa u Burghausenu, Njemačka.

2003. vraća se u Zagreb gdje nastavlja svoj koreografski i pedagoški rad. Jedna je od osnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije dance_lab collective s kojim je ostvarila nekoliko projekata od kojih je ‘BorderLines’ izveden na Aerowaves festivalu u Londonu 2006 ., a godinu dana kasnije i na Hrvatskoj koreograskoj platformi Tjedna suvremenog plesa.

Uslijedio je BorderLines II, nastavak istog projekta, u kojemu je koreografkinja ‘baratala’ s devet, a ne kao izvorno s 3, plesačice, što bitno mijenja prostor i kompoziciju. Naime, u pitanju je plesna kompozicija u kojoj se želi proniknuti u kontinuum vremena. Prostorno ograničene izvođačice na licu mjesta odabiru trenutke u kojima će donijeti minimalne promjene u hodanju, te uz izrazitu koncentraciju, nakon dvadesetpetminutnog hodanja i pravi trenutak da iz njega iziđu.

U trećem dijelu ciklusa BorderLines, posebno mjesto se daje publici koja odabire jedan od tri moguća kuta gledanja predstave. Zbog koreografske pravilnosti strukture, jednom izvedbom publici su tako ponuđene tri različite predstave.

 


Odgovori

POVEZANE VIJESTI