Login za korisnike

Body Navigation

Što se dogodi kad u zaigrano plesno istraživanje muško-ženskih odnosa uvedete – tehnologiju? Pitanje je to na koje odgovaraju tri instalacije i isto toliko dueta danske skupine Recoil.

***

Tina Tarpgaard jedna je od najzanimljivijih mladih danskih koreografkinja, a karijeru je započela kao plesačica obrazujući se na londonskoj Rambert School te čuvenoj Ecole Atelier Rudra Bejart u Lausanni... da bi potom surađivala s koreografskim imenima kao što su Paul Selwyn Norton, Per Jonsson, Rui Horta, Jorma Outinen, Tim Feldman, Thomas Eisenhart, Ohad Naharin (Israel)... i brojni drugi...

Koreografijom se počela baviti 2001., a već 2003. sa skladateljem Pelleom Skovmandom osnovala je recoil performance group, a u namjeri da bude platforma za multidisciplinarnu umjetničku suradnju, bez žanrovskih ili bilo kojih drugih ograničenja. Koristeći ples, uživo stvarani video i elektronski zvuk, grupa kreira performanse koji istražuju mogućnosti digitalne tehnologije kao ravnopravnog partnera na sceni.

Recoil je dosad kreirao 7 projekata iliti instalacija, od kojih cognitive debris osvojio CYNETart nagradu u Njemačkoj 2006. te je s velikim uspjehom predstavljao dansku plesnu scenu na dancEUnion Festivalu u londonskom South Bank Centru.

Body Navogation najnoviji je projekt skupine recoil, koji je producirao Danski plesni teatar (Danish Dance Theatre), a u kojem su dvoje plesača i njihove digitalne reprodukcije scenografski okvir za duhoviti i emocionalni portret ljudkih odnosa. Temeljen na pravilima i strukturirana kao igra, ova instalacija otvara prostor za dijalog muškarca, žene i digitalnih 'otisaka' koje ostavljaju za sobom.

Body Navigation u Zagrebu gostuje u organizaciji Hrvatskog instituta za pokret i ples, a pogledati ga možete u 19 i 21h u utorak 2. prosinca u Histrionskom domu, nakon čega će od 22h u istom prostoru biti upriličena demonstracija video medija u plesu.

autorski tim
Tina Tarpgaardkoreograf
Mette Jehrbokostimograf
Ole Kristensenvideo
Jonas Jongejanvideo

izvođači
Laura Lohi
Nelson Smith

Odgovori