Search
Close this search box.

Producenti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se obogatiti radom u kazalištu? Lako. Uzmete najgori mogući predložak, recimo, mjuzikl 'Proljeće za Hitlera', povjerite ga najnesposobnijem autorskom i izvođačkom timu i - poberite vrhnje!
autorski tim funkcija
Mel Brooksautor libreta
Mel Brooksautor stihova
Mel Brooksskladatelj
Thomas Meehanautor libreta
Slobodan Obradovićprevoditelj
Slobodan Obradovićautor prepjeva songova
Ivan Ilićglazbeni aranžer
Milan Nedeljkovićdirigent
Jug Radivojevićredatelj
Marina Vukasović - Medenicakostimograf
Aleksandar Denićscenograf
Igor Barberićkoreograf
izvođači uloge
Andrija MiloševićFranc Libkind
Jelena JovičićUla Inga Hansen
Milan AntonićFranc Libkind
Miroljub TurajlijaKarmen Gia
Nebojša DugalićMaks Bjalistok
Nikola SimićRodžer De Bris
Slobodan StefanovićLeopold Leo Blum
Susan Stroman
Susan Stroman

Temeljen na filmu Mela Brooksa iz 1968. (nagrađenom Oscarom za najbolji scenarij), ‘The Producers‘ je praizveden na Broadwayu 2001. i ‘na prepad’ je osvojio kazališni svijet. U režiji Susan Stroman glavne su uloge dopale Nathana Lanea i Matthewa Brodericka, a predstava je nominirana za čak 15 Tony nagrada, da bi ih na kraju osvojila ‘samo’ dvanaest.

Lanea i Broderick su potom na neko vrijeme zamjenile manje poznate kolege, a povratak izvorne postave na Broadway potpuno je sludio publiku. Nathan Lane, Matthew Broderick i društvo uspjeli su u prvih 12 sati prodaje za blok predstava od 30. prosinca do 4. travnja, prodati 39,000 ulaznica u protuvrijednosti od 3,6 milijuna dolara! Time su srušili vlastiti rekord iz 2001. kad su prvog dana prodaje utržili ‘samo’ 3,3 milijuna $!

Na koncu, isti je glumački dvojac predvođen redateljicom Stroman, 2005. snimio i remake Brooksova filma, te tako produkciju Producenta učinio doista jedinstvenim slučajem u svijetu kako kazališta, tako i filma.

Radnja je pak slijećea: 1959.  New Yorku,  Max Bialystock, nekdašnji kralj Broadwaya, na rubu je potpunog sloma, a sve njegove predstave gase se odmah po prvoj izvedbi. Jednog dana upoznaje neurotičnog i super-osjetljivog računovođu Lea Blooma koji mu nudi zanimljiv plan: u predprodukciji mjuzikla prikupiti daleko više novca no što je za postavljanje istog potrebno, a potom se pobrinuti da predstava ekspresno propadne, te - razliku novaca spremiti u džep.

Njih dvojica kreću u realizaciju plana, a prva stvaka je pronalazak najgoreg mogućeg libreta. Idealnog autora pronalaze u odbjeglom nacistu Franzu Liebkenu, i njegovu godinama usavršavanom uratku - 'Springtime For Hitler'. No, da bi dobili prava na njegovo izvođenje, morat će prosegnuti na vjernost Hitleru i još koješta...

No, svim njihovim produkcijkim smicalicama uprkos, predstava će imati posve neočekivan rezultat zbpg kojeg će naši junaci završiti čak u - Sing Singu...

S golemim produkcijskim zahtjevima izvornika - 127 uloga, 150 kostima, 12 promjena dekora, itd.itd. -  u koštac se odlučilo uhvatiti Pozorište na Terazijama, a režiju predstave povjerili su Jugu Radivojeviću.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE