Poznato je da su hrana i kazalište bili povezani još od antike, posebno u Rimu, gdje je kazalište bilo pučka zabava, ali i gozba bogatih. Iako je u Hrvatskoj hrana u kazalištu potpuno zabranjena, i smatra se znakom lošeg ukusa posjetitelja, u nekim zemljama je hrana i više nego dobrodošla, primjerice u Velikoj Britaniji, gdje se u kazalištu prodaju kokice, gumeni bomboni i brojne druge slastice.
Ipak, prvo kazalište koje je spojilo puni gastronomski užitak i kazališnu, odnosno izvedbenu umjetnost je dansko kazalište iz Kopenhagena, koje su 2006. godine utemeljili Mette Sia Martinussen, jedna od najpoznatijih skandinavskih šefova kuhinje, i Nikolaj Danielsen, danski scenografi i producent.
Madeleines Madteater (Kazalište hrane) nastalo je kao logičan produkt njihove prethodne suradnje – 2001. otvorili su konceptualni restoran , a 2002. „putujući restoran“ pod nazivom MetteSias Sommerbus.
Samo ime kazališta ipak su uzeli od Francuza – točnije 'madeleine' kolačića Marcela Prousta, odnosno njegova ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom, a sam kazališni tim čini grupa antropologa, psihoterapeuta, neurologa i umjetnika, koji zajedno proučavaju na koji način mogu najbolje potaknuti osjetila posjetitelja.
[jwplayer mediaid="103994"]
Madteatar je ubrzo postao jedna od najvećih danskih atrakcija, te su održali turneju u 10-ak europskih gradova. U svojim izvedbama kombiniraju razne izvedbene prakse, koje uključuju video instalacije, plesne točke i glazbu, a sve to u bliskoj interakciji s publikom. Svi internetski kritičari i putopisci navode da je Madteatar jedinstveno iskustvo za svih pet osjetila, koje je gotovo nemoguće opisati riječima.
Valja napomenuti kako je Madteater za naše standarde vrlo luksuzno kazalište. Jedna ulaznica stoji 1250 danskih kruna, što je otprilike 1250 – hrvatskih kuna!