Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Kazališna haute cuisine

Kazališna haute cuisine

Iako su Francuzi zaslužni za pretvaranje kuhanja u umjetnost, za potpuni spoj kazališnog i gastronomskog užitaka morat ćete se uputiti na hladni sjever – čak do Danske!
Share on facebook
Share on twitter

Poznato je da su hrana i kazalište bili povezani još od antike,  posebno u Rimu, gdje je kazalište bilo pučka zabava, ali i gozba bogatih. Iako je u Hrvatskoj hrana u kazalištu potpuno zabranjena, i smatra se znakom lošeg ukusa posjetitelja, u nekim zemljama je hrana i više nego dobrodošla, primjerice u Velikoj Britaniji, gdje se u kazalištu prodaju kokice, gumeni bomboni i brojne druge slastice.

Ipak, prvo kazalište koje je spojilo puni gastronomski užitak i kazališnu, odnosno izvedbenu umjetnost je dansko kazalište  iz Kopenhagena, koje su 2006. godine utemeljili Mette Sia Martinussen, jedna od najpoznatijih skandinavskih šefova kuhinje, i Nikolaj Danielsen,  danski scenografi i producent.

Madeleines Madteater (Kazalište hrane) nastalo je kao logičan produkt njihove prethodne suradnje – 2001. otvorili su konceptualni restoran , a 2002. „putujući restoran“ pod nazivom MetteSias Sommerbus.

Samo ime kazališta ipak su uzeli od Francuza – točnije 'madeleine' kolačića Marcela Prousta, odnosno njegova ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom, a sam kazališni tim čini grupa antropologa, psihoterapeuta, neurologa i umjetnika, koji zajedno proučavaju na koji način mogu najbolje potaknuti osjetila posjetitelja.

[jwplayer mediaid="103994"]

Madteatar je ubrzo postao jedna od najvećih danskih atrakcija, te su održali turneju u 10-ak europskih gradova. U svojim izvedbama kombiniraju razne izvedbene prakse, koje uključuju video instalacije, plesne točke i glazbu, a sve to u bliskoj interakciji s publikom. Svi internetski kritičari i putopisci navode da je Madteatar jedinstveno iskustvo za svih pet osjetila, koje je gotovo nemoguće opisati riječima.

Valja napomenuti kako je Madteater za naše standarde vrlo luksuzno kazalište. Jedna ulaznica stoji 1250 danskih kruna, što je otprilike 1250 – hrvatskih kuna!

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI