Login za korisnike

dominant powers, what is to be done then?

Radovi iz fundusa MSU, na Eurokazu će se naći u stanovima odabranih stanovnika Novog Zagreba, kao dio – barem kad je forma u pitanju – najzanimljivijeg projekta ovogodišnje ljetne izvedbene sezone.

***

Davne 1998. godine Braco Dimitrijević izložio je odabrana djela klasika iz kolekcije Louvrea u – kavezima sa životinjama pariškog zoološkog vrta. Njegovi će se pak vlastiti radovi iz fundusa MSU, uz one Bućana, Galete, Jermana, Picelja, Posavca, Stilinovića i Vesovića, na Eurokazu naći u stanovima odabranih stanovnika Novog Zagreba, kao dio – barem kad je forma u pitanju – najzanimljivijeg projekta ovogodišnje ljetne izvedbene sezone.

U prvom njegovu dijelu radovi spomenutih umjetnika bit će iz MSU premješteni u izabrane stanove novozagrebačkih stanovnika, i tamo – dostupni javnosti. U nastavku će pak isti ti  stanovnici svojim tijelima, životopisima, predmetima, postati, u prostoru omeđenu tlocrtom vlastitih stanova, dio live-instalacije u samom Muzeju. Cijeli proces pratit će pak soundscape, nastao tijekom rada na projektu, ali i prethodnim fazama istog u drugim europskim zemljama.

Sve to, nadaju se autori, trebalo bi pred publiku postaviti pitanja o identitetu, kontroverzama demokratizacije, političkim vizijama, nasilju, terorizmu, urbanom planiranju, organizaciji zajednice, i uopće – zajedništvu.

Claudia Bosse okuplja u svojoj skupini theatercombinat umjetnike iz raznovrsnih područja iz čije suradnje nastaju začudne kazališne forme, korske koreografije, urbanističke intervencije, interaktivni događaji i umjetničke instalacije. Njezini su projekti izvođeni u različitim urbanim prostorima: napuštenim tvornicama, klaonicama, na građevinskim terenima, plivačkim stadionima, muzejima.

dominant powers, what is to be done then? nadovezuje se na seriju međunarodnih projekata koji u novom formatu tzv. političkih hibrida stvaraju dokumentarne krajolike nastale od intervjua s običnim ljudima, audio- i videoarhive, kompleksnog akustičkog okružja, tekstualnih fragmenata i korskih koreografija. Materijal sakupljen u sjevenoj Africi koji se bavi transformacijama u arapskom svijetu bit će u zagrebačkoj verziji konfrontiran s biografskim krajolicima Novog Zagreba, čiji stanovnici postaju dio posebnog umjetničkog transfera.

dominant povers, que faire alors? - Tunis 2012:

 

autorski tim
Claudia Bosseautor koncepta
Guenther Aueroblikovatelj zvuka


Odgovori