Login za korisnike

Božanstvena komedija

Čuveni Danteov epski spjev u plesne je korake pretočio – Edward Clug.

***

Plesna predstava Božanstvena komedija nastala je u koprodukciji Bitef teatra i Budve grada teatra, a njezinu koreografiju potpisuje domaćoj publici dobro znani ravnatelj mariborskog Baleta - Edward Clug.

Izazovan koncept transponiranja Danteova remek-djela,  epskog spjev nastalog između 1304. i 1321.,  u plesni jezik, Clug objašnjava ovako:

Ideja da radim Božanstvenu komediju u plesnoj formi čini mi se kao samoubojstvo, i to vrlo izazovno…
Ironično je da sam svoj motiv pronašao u Danteovom osobnom ‘pokušaju samoubojstva’, hodu kroz područje smrti dok boraviš medju živima.
Pitam se bi li on to ponovo učinio u današnje vrijeme i kako bi izgledala njegova Divina?
Konstrukcija poeme bi vjerovatno bila ista: tri različita nivoa stanja duše, možda bi dodao neke neke moderne, sofisticiranije grijehove i vjerovatno bi zamijenio raspored njihove težine sa starim grijehovima. Vjerovatno bi mnogo stvari bilo drugačije, ali sam uvjeren  da vrijeme nikad ne bi promijenilo njegovu ljubav prema Beatrice.

Rezultat je predstava u kojoj je Pakao izjednačen sa natjecanjem u standardnim plesovima, a  boravak u Čistilištu traje 12 minuta - upravo onoliko koliko je potrebno da se skuhaju spaghetti...

 


Odgovori

POVEZANE VIJESTI