Naslovnica > Zanimljivosti > Praizvedba opere Don Giovanni

Praizvedba opere Don Giovanni

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
29. listopada 1787. godine u talijanskoj operi Teatro di Praga praizvedena je Mozartova opera 'Don Giovanni'

Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju je libreto napisao Lorenzo da Ponte praizvedena je u Pragu 29. listopada 1787. godine.

Naslovni lik, Don Giovanni, zasnovan je na legendarnom zavodniku Don Juanu, koji je osim Mozartu kao inspiracija poslužio i mnogim drugim umjetnicima. Tako su o njemu pisali Moliere, Tirso de Molina, Byron, Puškin, Kierkegaard, Camus, Shaw

Sama opera je pak, prema trenutno dostupnim podacima, 10. najizvođeniji operni naslov na svijetu, dok je pak danskom filozofu Sørenu Kierkegaardu bila apsolutni broj jedan, pa je u dugom eseju u svojoj knjizi Enten – Eller citirajući Charles Gounoda, zapisao da je u pitanju "besprijekorno djelo neprekinute perfekcije''. Finale opere u kojem se Don Giovanni odbija pokajati inspiriralo je reakcije mnogi, među inim i  Georgea Bernarda Shawa, koji je operu praodirao u Man and Superman, eksplicite spominjući Mozartov notno zapisa u završnoj sceni...  Gustave Flaubert tvrdio je kako su Don Giovanni, Hamlet i more - "tri najbolje stvari koje je Bog ikad stvorio"...

Radnja opere vrti se oko Don Giovannijeva odnosa s tri žene (od ukupno 2065 žena s kojima je spavao) – Donnom Annom, Donnom Elvirom i Zerlinom. Annu je pokušao silovati, ali nije uspio jer joj je u pomoć stigao otac, kojeg je Don Giovanni u borbi ubio. Elviru je zaveo i ostavio, a Zerlinu je pokušao preoteti zaručniku.

Don Giovanni svojim je lukavstvima neko vrijeme uspjevao izbjeći osveti cijele horde ljudi kojima je naudio, ali je na kraju ipak platio za svoje grijehe. Kip Anninog oca je oživio i odvukao Don Giovannija u pakao nakon što se odbio pokajati.

U našoj Videoteci pogledati možete cjelovitu snimku opere u hvaljenoj inscenaciji koju potpisuje Franco Zeffirelli, dok je posljednja koju ste mogli pogledati na domaćim scenama nastala u produkciji HNK Zagreb 2010. godine, a njezinu je režiju potpisao Olivier Tambosi.

/naslovna ilustracija: plakat za bečku premijeru iz 1788. godine/

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE