Naslovnica > Zanimljivosti > Praizvedba Gounodova ‘Fausta’

Praizvedba Gounodova ‘Fausta’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Na današnji dan praizvedena je opera zbog koje je njezin skladatelj jednog od kritičara izazvao - na dvoboj.

Uz Ave Mariu, Faust je svakako najpoznatije djelo Charlesa Gounoda (1818.-1895.), jednog od najistaknutijih predstavnika francuske romantične opere.

Skladana je u pet činova po libretu Julesa Barbiera i Michela Carréa nastalom temeljem Carréove drame ‘Faust et Marguerite‘, a koja je opet vrlo slobodna adaptacija Goetheova ‘Fausta‘.

Od samog nastanka, Fausta su pratile brojne kontraverze i problemi. Djelo je prvo odbila izvesti pariška Opera obrazlažući svoju odluku činjenicom da nije dovoljno – spektakularna. Potom je njezina premijera na sceni Théatre-Lyrique odgođena za godinu dana jer je Carréova drama (na kojoj se, ponovimo, temelji libreto) igrala u obližnjem Porte St. Martin. Kad su pak konačno počele pripreme za praizvedbu, impresario Leon Carvalho (koji je glavnu žensku ulogu namjenio vlastitoj supruzi, Marie Miolan-Carvalho), inzistirao je na brojnim izmjenama originalnog materijala izbacujući čak iz njega i nekoliko arija.

Rezultat je bila ne baš najuspješnija predstava, s navodno impresivnom scenografijom Édouarda Desplechina (naslovna ilustracija), praizvedena 19. ožujka 1859. na sceni pariškog Théatre-Lyrique, u kojoj su kritičari ipak prepoznali veliki napredak u kvaliteti Gounodova skladanja, a jedan je od njih otišao tako daleko da je ustvrdio kako je nemoguće da je Gounod sam skladao takvo što. Uvrijeđeni skladatelj kritičara je izazvao na dvoboj, zbog čega je potonji svoju ‘kritiku’ – povukao.

Predstava je opet u Parizu postavljena 1862. i odmah se prometnula u hit, a za premijernu izvedbu 1869. na sceni Théâtre Impérial de l'Opéra, u peti čin je umetnut i balet.

Ironično, s obzirom na njegovu prvu ‘odbijenicu’, ‘Faust’ je s vremenom, baš zbog tog baleta (koji se danas rijetko izvodi), te velikog zbora i nužne obimne komparserije, postao preskup za postavljanje i polovicom prošlog stoljeća počeo ponešto gubiti na popularnosti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE