Naslovnica > Osobe > OSOBE > Velimir Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:

Kazalištem se počeo baviti kao scenski radnik i statista u beogradskom Akademskom. Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je upisati Pozorišnu akademiju u Beogradu, što mu je iz trećeg pokušaja konačno i uspjelo.

Iako je bio angažiran u Beogradskom dramskom pozorištu, vrlo brzo započinje filmsku karijeru, tijekom koje će, prema nekim navodima postati glumac s najviše ostvarenih filmskih uloga u povijesti jugoslavenskog filma.

Filmsku karijeru započeo je epizodama u filmovima Veljka Bulajića - Vlak bez voznog reda iz 1959. godine i Rat iz 1960. godine.  Ulogama u filmovima kao što su Kozara i Bitka na Neretvi stekao je status jedne od najvećih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, a iz niza inih partizanskih filmova što su uslijedili posebno se izdvaja ona u filmu Valter brani Sarajevo.

1990. je izabran u Narodnu skupštinu Republike Srbije, a od 1991. je aktivan na političkoj sceni kao član Socijalističke partije Srbije. U rujnu 2002. je bio kandidat Socijalističke partije Srbije na izborima za predsednika Srbije, no tadašnji predsjednik SPS, Slobodna Milošević, podržao je kandidata Srpske radikalne stranke  - Vojislava Šešelja.

Živojinović je bio je inicijator i osnivač (neko vreme i predsjednik) Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE