Login za korisnike

Blanka Zec

Rođena je 18. studenoga 1924. u Zagrebu gdje je 1947. godine diplomirala na Glazbenoj akademiji. Odmah nakon diplome slijedi njen prvi samostalni koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Na riječkoj je opernoj sceni debitirala 1952. godine kao Mercedes u Bizetovoj operi Carmen. Godine 1955. ulazi u stalni angažman riječke Opere (tadašnje Opere i baleta), a do tada je bila zaposlena i kao nastavnica solo pjevanja u riječkoj Srednjoj muzičkoj školi.

“Sve uloge dala je glasovno i glumački na visokoj razini, iako je često puta uskakivala u pojedine uloge, pa je nastupala i bez dovoljnog broja muzičkih i režijskih pokusa. Pjevačica s krasno obojenim altom, izjednačenim u svim registrima. Istakla se i na mnogobrojnim solističkim koncertima. Kritika ju je odlično ocijenila kako na pozornici, tako i na koncertnom podiju“, napisao je tim povodom 1955. godine tadašnji direktor riječke Opere Boris Papandopulo.

Tijekom karijere ostvarila je brojne uloge, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca ukupno četrdesetak, od kojih se izdvajaju Amneris u „Aidi“ i Eboli u „Don Carlosu“ Giuseppea Verdija, Dalila u Saint-Saenseovim „Samsonu i Dalili“, Carmen u istoimenoj Bizetovoj operi, Marina u operi Modesta Petroviča Musorgskoga „Boris Godunov“…

Blanka Zec za svoj je rad dobila mnogobrojne nagrade i priznanja. Tako je 1967. godine dobila Nagradu grada Rijeke za ulogu Judithe u Bartokovoj operi “Dvorac Modrobradog“. Godinu kasnije, 1968. nagrađena je Nagradom „Milka Trnina“ za ulogu Azucene u operi „Trubadur“ Giuseppea Verdija, a 1969. dobila je Nagradu „Vladimir Nazor“ za ulogu Octaviana u „Kavaliru s ružom“ Richarda Straussa. Godine 2006. dobila je Nagradu grada Rijeke za životno djelo.

Među brojnim njenim priznanjima su i ona gradova Beograda, Sarajeva i Skopja.

„Priznanja i nagrade okrunile su moje uspjehe. Međutim, najdraža mi je nagrada onaj spontani aplauz publike koji podržava umjetnika da istraje, bez kojeg ne bih postigla ono što jesam“, kazala je Blanka Zec u razgovoru za „Novi list“ 1973. godine.

Osim u matičnoj kući, nastupala je u Zagrebu, Beogradu, Mariboru, Skopju, Splitu, Osijeku…

Blanka Zec ostvarila je zavidnu karijeru i kao koncertna solistica, a nastupala je na mnogim koncertnim podijima u zemlji i inozemstvu.

 

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori