Search
Close this search box.

Cabaret

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Život je - cabaret. Ako ne vjerujete - provjerite u - Kerempuhu.
autorski tim funkcija
Joe Masterofflibretist
Silvije Glojnarićdirigent
Silvije Glojnarićaranžer
Ivana Bakalkostimograf
Petar Vujačićprevoditelj songova
Martina Aničićprevoditelj
John Kanderskladatelj
Fred Ebbautor stihova
Branko Blaćepjevački pedagog
Snježana Abramović Milkovićkoreograf
Đurđa Janeškostimograf
Zvonko Presečkiglazbeni producent
Zvonko Presečkikorepetitor
Vlatko Dulićredatelj
Franka Perkovićasistent redatelja
Ivo Knezovićscenograf
Ivo Knezovićoblikovatelj svjetla

Mjuzikl Cabaret iza sebe ima impresivnu povijest – Broadway, West End, Bob Foose, Liza Minelli, Joel Grey, osam Oscara, osam Tonyja, produkcije diljem svijeta... A različitim verzijama ovog mjuzikla diljem svijeta uskoro će se pridružiti i ona - hrvatska.

Priča prati Sally Bowles i njenu aferu s piscem Cliffordom Bradshawom te vezu fraulein Schneider i njenog podstanara herr Schultza koji je židovskog podrijetla. Dok se oba para trude održati vezu, opskurni berlinski noćni klub Kit Kat ironijski podcrtava njihove nevolje. No nijedan par neće moći dugo ignorirati opasnost koja vreba. Sally Bowles je anti-heroina - na kraju ljubavnika, odlučuje pobaciti njegovo dijete i ostati u zemlji koja ide u propast jer je u toj sredini zvijezda.

Kit Kat klub metafora je za dekadentnu Njemačku koju će uskoro progutati nacizam. Berlin po danu i Berlin po noći su u Cabaretu dvije potpuno različite stvari – po noći su klubovi puno smijeha a izvođači se do mile volje izruguju nacizmu. Smijeh preko dana zamre.

Glazbeni brojevi su komentari na situacije u radnji. Kroz priču gledatelje vodi majstor ceremonije, Emcee kojeg je i u kazališnoj i u filmskoj verziji igrao Joel Grey.

http://www.youtube.com/watch?v=_D7AebhY4qg

Cabaret je nastao prema romanu Goodbye to Berlin Christophera Isherwooda iz 1935. koji je pak 1951. John Van Druten preradio u dramu I Am a Camera prema kojoj je snimljen istoimeni film.

Producent i redatelj Harold Prince ranih je šezdesetih odlučio napraviti mjuzikl verziju I Am a Camera pod naslovom Cabaret pa je angažirao skladatelja Johna Kandera i tekstopisca Freda Ebba (koji su 1976. napisali jedan od najpoznatijih mjuzikla svih vremena - Chicago) da rade na materijalu. Libreto je napisao Joe Masteroff. Kander i Ebb su netom završili jedan drugi projekt na kojem su surađivali s Lizom Minelli i Cabaret su pisali s idejom da upravo ona bude Sally Bowles, no u kazališnoj verziji mjuzikla ipak nije angažirana nego je glavna uloga dodijeljena Jill Haworth.

Cabaret je premijerno izveden 1966. na Broadwayju a dvije godine kasnije i na West Endu. Na Broadwayju su napravljena dva a na West Endu tri revivala. Brodvejski revival iz 1996. doživio je još veći uspjeh nego originalna produkcija. Sve su produkcije dobile pregršt nagrada a prednjači originalna brodvejska produkcija s čak osam Tony nagrada.

Od kazališne verzije puno je poznatiji film legendarnog Boba Fossea iz 1972. Film se u radnji dosta razlikuje od kazališne verzije - scenaristica Jay Presson Allen je u priču vratila gay teme koje su odstranjene iz drame i mjuzikla, izbačeni su neki songovi (njih sedam) i nadopisani drugi poput kultnog Mein Herr i Maybe This Time.

http://www.youtube.com/watch?v=CX-24Zm0bjk

Fosse je mislio da publika neće dobro reagirati na to da likovi ničim izazvani počnu pjevati i plesati u svakodnevnom životu pa su glazbene brojeve (izuzev jednog) ograničili na pozornicu Kit Kat kluba.

Pjesma Tomorrow Belongs to Me koju u filmu započne nacistički vojnik a postepeno mu se priključi gomila simpatizera režima izazvala je brojne polemike - Ebb je optužen da je iskoristio postojeću nacističku himnu.

http://www.youtube.com/watch?v=bs5bnVoZK4Q

U Kerempuhu Sally Bowles igra Barbara Rocco, Emcee je Dražen Čuček, a Clifford Bradshaw Ronald Žlabur...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE