Naslovnica > PREDSTAVE > Svršimo s Božjim sudom part one

Svršimo s Božjim sudom part one

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedno od posljednjih djela Antonina Artauda, kreirano za radio, predložak je nove predstave Hotela Bulić.
autorski tim funkcija
Mario Kovačević glazbenik
Antoine Marie Joseph Artaudautor predloška
Iva Dežmaršminkerica
Vedran Ćosićproducent
Zlatko Wurzbergprevoditelj
Tin Ostrešglazbenik
Nikša Mrkonjićoblikovatelj svjetla
Tomislav Ćurkovićautor koncepta
Oliver Jularićkostimograf
Senka Bulićautor koncepta
izvođači uloge
Senka Bulić

Pour en finir avec le jugement de Dieu djelo je autora koncepta ‘kazališta okrutnosti’ Antonina Artauda, iz posljednje faze njegeove karijere, ali nažalost i života. Nastalo je nakon što su njegovi prijatelji isposlovali premjemještanje iz iznimno brutalne blnice u Rodezu, u kojoj je liječen elektroškovima, u psihijatrijsku ustanovu otvorenog tipa u at Ivry-sur-Seine, gdje je nakon duge pauze opet počeo stvarati.

Pour en Finir avec le Jugement de dieu Artaud je izvorno snimio kao emisiju za francuski radio, negdje između 22. i 29. studenog 1947., no samo dan prije emitiranja, 2. veljače 1948. emisiju je zabranio ravnatelj radija, Wladimir Porché, uz objašnjenje kako je materijal profan, anti-američki i anti-religiozan, no i kako je zapravo velikim dijelom tek kakofonija ksilofonskih zvukova u kombinaciji s perkusivnim elementima.

Nakon pritisaka s raznih strana, na koncu je Fernand Pouey, radijski ravnatelj dramaskog i literarnog programa odobrio da se emisija testno 5. veljače emitira za odabrani krug od 50-tak umjetnika među kojima su bili i Jean CocteauPaul ÉluardRaymond Queneau, Jean-Louis BarraultRené ClairJean PaulhanMaurice NadeauGeorges AuricClaude Mauriac René Char. Iako je većina prisutnih glasala u korist emitiranja, Porché ih je odbio poslušati te je snimka ostala 'bunkerirana', a ponovno je emitirana tek na privatnoj slušaonici 23. veljače  u Théâtre Washington.

Rečeni materijal  Senka Bulić u suradnji s Tomislavom Ćurkovićem, koristi kao osnovu najnovije produkcije svog Hotela Bulić, a u partnerstvu s Tvornicom kulture.

Osim toga, i činjenice da predstava započinje dekonstrukcijom slike Joan of Arc, jednog od osnivača prerafaelitskog bratstva, Johna Everett Millaisa iz 1865. - o projektu vam - nažalost - ništa više ne možemo reći.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter