Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Test!13 posvećen Borisu Barti

Test!13 posvećen Borisu Barti

Trinaesti, sretni put festival studentskog kazališta i multimedijeTest! događa se u prostoru zagrebačkog Studentskog centra od 24. do 28. travnja 2012. godine.
Share on facebook
Share on twitter

 

Festival počinje otvorenjem multimedijalne izložbe u predvorju kino dvorane SC-a u utorak, 24. travnja u 20:00 sati, na kojoj sudjeluju: Fred Vernon, Lucija Mrzljak, BIID Group, John Newton i Muzej Pokreta.

U pet dana uz desetak predstava/performansa, multimedijalnu izložbu, popratni glazbeni program i dnevne tematske razgovaraonice, događat će se potraga za spasonosnom umjetničkom artikulacijom pitanja koja tište i odgovora koji oslobađaju.

 

Ovo festivalsko izdanje posvećeno je nedavno preminulom Borisu Barti, za kojeg organizatori kažu:

Vjerovao je da je raj na ovom svijetu moguć. Možda ne vjerojatan ali neupitno moguć. Vjerovao je u kreativnost mladih slobodnih umova, još neopterećenih bremenima značajnijeg životnog iskustva koje prije ili kasnije obično vode u kompromis, mediokritetstvo i svakodnevnu borbu za preživljavanje. Vjerovao je u sad i ovdje. I za to se, kao suvremeni Don Kihot od Trnskog, beskompromisno borio do kraja.
Bio je čovjek kojega nije bilo moguće ne voljet.
Njegova Aruša otvara i zatvara ovaj 13.-i, apokaliptični Test!, k'o da ga je još jednom obuhvatio rukama prije nego što će ga pustiti. Zauvijek.

A kazališni program 13. Testa! izgleda ovako:

Score 4 4 / 25. travanj / 19.00. / Polukružna dvorana Teatar &TD

Koreografija: Jelka Milič 

“Score 4 4” istražuje odnos između plesa kao kreativnog procesa i plesa kao završenog proizvoda tog procesa. Začet kao rezultat (score) komad prati kako se četvero plesača odnosi prema materijalu pokreta. Poimanje procesa proizlazi iz poimanja svakog plesača kao pojedinca. Publika je pozvana  u prostor gdje se granice nastupa, probe, performera i publike zamagljuju i izazivaju na rasplitanje mreže koju nameće konstrukcija konvencionalne predstave na glazbenoj podlozi BRMC-a.

Bodhi projekt je rezidencijalna grupa suvremenog plesa pri Salzburškoj Eksperimentalnoj Plesnoj Akademiji, platforma koja pomaže mladim plesačima i koreografima koji su tek završili akademiju, te premošćuje period koji je potreban za profesionalnu afirmaciju.

Plešu: Victor Perez Armero, Iris de Hertogh, Patrick Kelmen i Neusu Barcons Rocca

 

EHO

Narančina kora / 25. travanj / 21.00 / Velika Dvorana Teatar &TD

Režija: Svetlana Patafta

Dramski studio EHO koji djeluje u sastavu Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” okuplja mlade ljude u kreativnom istraživanju. Njihova predstava “Kokoške umiru od ljubavi” Mirjane Ojdanić 2006. godine proglašena je najboljom predstavom Festivala kazališnih amatera Hrvatske. “Narančina kora” je fragmentarna predstava koja je nastala inspirirana istoimenom dramom Maje Pelević, premijerno izvedene 2006. godine u  beogradskom Ateljeu 212.

“Narančina kora” prati život jedne mlade žene i otvara pitanje odnosa muškaraca i žena danas, otuđenosti među ljudima, kao i medijske vizije idealne žene tzv. barbike.Predstava je oštra kritika površnom poimanju svijeta oko sebe. Ona, također, otvara i duboka intimna pitanja o poimanju vlastitog identiteta, koja se mogu ticati bilo kog tko predstavu pogleda.

Intermezza između scena upotpunjuju glazbenici na sceni kako bi doprinijeli atmosferi cijele priče, aktivni su sudionici u scenama, a Katarina Vukadin je napisala song koji je lajtmotiv cijele priče.

Glume: Vlatka Lacmanović, Emina Horvat, Neva Validžić, Antonija Žabić, Andrea Vozila, Greta Grakalić Rački, Dora Prodan, Robert Španić, Marko Jelić

Bend: Franze Lange, Ivan Jurić, Lucija Stanojević, Katarina Vukadin

 

NBU, Slug Teatar

Preparation / 26. travnja / 21.30 / Velika Dvorana Teatar &TD

Režija i Koreografija: Tatyana Sokolova i Rosen Mihayliv

Studentska kazališna družina Bugarskog Sveučilišta iz Sofije, Slug teatar dolazi u Zagreb s plesnom predstavom koja razlaže problem: “ važno je kako dolazimo do cilja, a ne cilj”.

Koreografsko vodstvo Tatyane Sokolove za “Preparation” (Priprema) osim na moderni ples fokusirano je na akrobatske plesne forme i kontaktne improvizacije. Izvode Lora Ivanova, Irina Stoimenova, Pavleta Doychinova, Stefana Taneva, Ivelina Ilieva, Georgi Dimitrov, Simeon Galabov, Rosen Mitrov i Martina Apostolova.

 

Teatar mladih 1974, Mostar

U traganju za bojom kestena / 26. travnja / 20.00 / Velika Dvorana Teatar &TD

Režija: Stevan Bodroža

Predstava “U traganju za bojom kestena” je nastala prema tekstu Safeta Plakala. To je poetska drama o kultnoj pjesnikinji Sylviai Plath. Glavni lik je Pisac,a tema: pisanje i život koji su nerazdvojivi i kauzalno povezani. Sve ključne likove i zbivanja (pa i Sylviau samu) u procesu stvaranja igra Pisac, mladi glumac Enes Salković pretočene u alkemiju unutrašnjih piščevih svjetova i sjeta. Njegova na sceni prisutna „ Muza i Meduza“, Amra Prutina ima višestruke i kompleksne funkcije i zadatke. Scenografija je na simboličan način plazma iz koje se rađa život.

 

Pozorište “Branko Krsmanović”, Beogradsko Sveučilište

Ruvenzori / 27. travnja / 21.30 / Polukružna dvorana Teatar &TD

Režija: Vladimir Cvejić

Priču je još 1929. napisao mađarski pisac, filozof i kritičar društva Béla Hamvas o dvije nerazdvojene sestre: Ekologiji i Korupciji. Više no ikada aktualna priča pretočena je u kabaret. Svjetskoj javnosti je predstavljen novi proizvod, pod nazivom Ruvenzori. On unosi revolucionarne promjene u svim segmentima života, univerzalan je i višestruko koristan, ali je njegov sastav predmet spora, jer je tajanstven. Ostvarenje u produkciji kazališta “Branko Krsmanović” Beogradskog Sveučilišta “Ruvenzori” premijerno je izvedeno početkom 2011. godine. U međuvremenu je osvojila brojnu međunarodnu publiku i brojne nagrade.

Koreografija: Tamara Anonijević- Spasić

Izvođači: Nenad Sparić, Jovana Vulin, Dragana Cvetković, Isidora Jevtović, Milena Medar

 

Tucké Royale / 27. travnja / 20.00 / Velika Dvorana Teatar &TD

Režija: Stephan Müller

“Tucke Royale” je autobiografski performans umjetnika/ce s istim pseudonimom: Tucké Royale. Pseudo hermafrodit Tucké Royale izvodi istaživačku akciju, rad u nastajanju, umjetnu i umjetničku tvorevinu koja se temelji na stvaranju umjetnosti uživo, na živoj umjetnosti. “Tucké Royale” govori o životu i riziku jer niti u jednom od njih nema sigurnosti reproduciranja. Tucké Royale nije slučajno umjetnica jer se bavi svime čime je umjetnik okružen pa tako i vlastitom biografijom. U Zagreb Tucké Royale donosi dio životne autobiografske priče fokusirane na estetici i rijetkim trenucima nakon boravka u New Yorku gdje je u 2011. boravio/la na interdisciplinarnom studiju performansa i vizualne umjetnosti.

Koncept i tekst: Tucké Royale and Stephan Müller

Kostimografija: Pamela Schlewinski

Skladatelj: Karl-Philipp Kummer

Izvodi: Tucké Royale

 

Changing Horinzons: 3K-Kavinmler Kapsi Sanat Dernegi, Istanbul

The Tree / 27. travnja / 19.00 / Predvorje Teatar &TD

Priču o majci koja s dva sina migrira iz ruralne u urbanu sredinu donosi grupa 3K-Kavinmler Kapsi Sanat Dernegi iz Istanbula. “The Tree” je ljubavna priča u koju s nesretnim ishodom po ljubav utječu vrijednosti obiteljske tradicije, predstava je usredotočena na odnos muškarca i žene u određenom, konkretno turskom društvenom kontekstu. Performans je dio većeg projekta, dio mozaika predstave “The Many Lives of the Family Turna” koja je nastala na kongresu IDEA u Hong Kongu 2007. godine kao dio projekta Changing Horizons. Nicoline Nagtzaam i Els van Poppel iz Nikarague kao redatelji i scenaristi interdisciplinarnog projekta ponudili su suradnju različitim kazališnim grupama iz pet zemlja. Tako je ideja koja problematizira migracije zaživjela na pet jezika: francuskom, engleskom, španjolskom, papiamentu (službeni jezik na Arubi i Curaçao otocima), te turskom.

 

Kazalište Aruša

Apokalipsijan / 28. travanj / 21.00 / Polukružna dvorana Teatar &TD

Režija: Tijelo

Tijela su:  Adriana Josipović, Kate Marušić, Nikolina Komljenović, Marko Jelić, Karlo Slavikovski, Ivan Marincel, Miro Manojlović Mance, Laura Potrović, Boris Barta, Darko Jeftić.

Koncept: Tijelo

Dramaturgija: Tijelo

Zvuk: Tijelo

Slika: Tijelo

Tekst: Tijelo

 

Teatar Extra

U CIPELAMA MOGA RODA forum predstava / 28. travanj/ 19.00 / MM

Režija: LORI i ALARM, Rijeka  

 

Udruga LORI s projektom „Put u prosTRANStvo“ ima za cilj informiranje javnosti o ljudskim pravima transeksualnih i transrodnih osoba, problemima i diskriminaciji s kojima se ove osobe suočavaju u društvu te senzibiliziranje javnosti u svrhu boljeg prihvaćanja trans osoba.

 

Ona i on (skica sjene jednog odnosa) / 28. travanj / 20.30 Predvorje Teatra &TD

Režija i scenografija: Lovro Krsnik 

Glume: Tihana Lazović i Romano Nikolić

Dramaturgija: Kristina Gavran

Kostim: Ana Trišler(TTF)

Svjetlo: Vesna Kolarec

Produkcija: Nina Križan

Glazba: Sandra Bastašić

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI