Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [13.-19.4.]

Radio pregled tjedna [13.-19.4.]

Radijskim tjednom dominiraju - žene. Elvia Nacinovich, Olja Lozica, Ivana SImić Bodrožić, Julijana Matanović...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 13.travnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

DIPTIH 85

Autori: Rudolf Habeduš Katedralis i Ernest Radetić

(remake najstarijih sačuvanih radio-drama)

Prošlo je 85 godina od emitiranja prve hrvatske radio drame „Vatra“! Dramski program HRA  7. travanj zato smatra svojim rođendanom, pa će ga i ove godine obilježiti.

DIPTIH 85 nastao je kao adaptacija dva stara radijska dramoleta („Javlja se starinska ura …“ Rudolfa Habeduša Katedralisa i „Ulični fotograf“ Ernesta Radetića) koja daju povod za  povijesni i radiofonski album iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, vrijeme početaka Radio stanice Zagreb i dramskog programa. U tapiseriju prošlosti uvlače se i trenuci suvremenosti, to jest današnji način rada jedne dramske emisije.

Glume: Franjo Kuhar, Ana Marija Vrdoljak, Mladen Vasary, Damir Poljičak, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Nancy Abdel Sahi, Alen Šalinović

Režija: STEPHANIE JAMNICKY

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET GLUMICE ELVIE NACINOVICH

Glumica Elvia Nacinovich prvakinja je Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Tijekom trideset i četiri godine glumačkog staža odigrala je preko 100 uloga, potvrdila se kako u prpošnim komičnim ulogama, tako i u dramskim ulogama iznimno složene psihologije, te osvojila mnogobrojne nagrade. Osim toga, svestrana Elvia i dojmljivo pjeva, piše dramske tekstove za djecu, režira predstave za djecu i prevodi s hrvatskog na materinji talijanski jezik.

 

SUBOTA, 14.travnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S OLJOM LOZICOM

Dramaturginja i redateljica Olja Lozica u Jednočinki pored ostalog govori o svom umjetničkom razvoju i kazališnom konceptu, o predstavi koju je nedavno postavila u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, te o  suradnji s redateljima poput Ivice Boban, Renea Medvešeka i Saše Anočića.

Voditelj i urednik: Hrvoje Ivanković

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

„LOPUDSKA SIROTICA“

(Prema dubrovačkoj usmenoj tradiciji, te motivima romana "Marija s Lopuda" Luja Adamovića, pripovijesti "Malgeritha Spolatina i redovnik Teodoro" Gian Francesca Straparole, te pjesničkog djela Đura Ferića "Periegesis orae ragusinae")

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković

Režija: Biserka Vučković

Na pustom otočiću živio je svećenik o čijoj iznenadnoj i tajnovitoj smrti istragu vode vatikanski istražitelji. To je okvir priče u koji je smještena dramska balada o zabranjenoj ljubavi djevojke s Lopuda i svećenika. Svojedobno spašen u velikoj morskoj oluji, svećenik prizdravlja u njezinoj i njene braće kući gdje se između njih rađa silovita i iskrena ljubav. Svake noći potajno, nošena snagom ljubavi ona pliva do svoga dragoga…

Epilog ove tragične sudbine poslušajte u radio drami koja je nagrađena  Grand Prix Marulićem na radijskom festivalu «Starim tekstovima u pohode» na Hvaru 2001. godine.

Režiju potpisuje Biserka Vučković, a glume Nataša Dangubić, Matija Prskalo, Maro Martinović, Hrvoje Sebastijan….

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 15.travnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

DAVOR GUSIĆ: „LJUBAVNO PISMO“

Režija: Stephanie Jamnicky

Jedan se bogati povratnik iz Njemačke želi oženiti lijepom Splićankom pa naruči ljubavno pismo od njezinog bivšeg dečka. Kako će se zaplesti i rasplesti ova ljubavno-novčana zavrzlama na ulicama današnjega Splita i okolice, poslušajte u novoj komediji Davora Gusića koju je duhovito i s puno šarma režirala Stephanie Jamnicky, a glumački izvanredno donose: Antonio Franić, Joško Ševo, Nataša Kopeč, Marija Šegvić i Duško Modrinić.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15 – 13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ZORAN PONGRAŠIĆ: “MAMA JE KRIVA ZA SVE” – I. DIO

Dramatizacija: Ana Đokić-Pongrašić

Režija: Jasna Mesarić

Roman Zorana Pongrašića, «Mama je kriva za sve» za koji je dobio 2001. godine nagradu «Grigor Vitez», odlikuje napeta priča puna duhovitih obrata i scene ispisane opuštenim, brzim dijalozima filmskog stila. Roman je posvećen mlađem tinejdžerskom uzrastu kojem pripadaju i glavni junaci. Da bi sačuvali cijelu priču odlučili smo roman dramatizirati u dva dijela. Svaki dio ima svoju zaokruženu cjelinu, pa se daju pratiti i odvojeno. Redateljica Jasna Mesarić snimila je emisije u pravim (ne studijskim) prostorima, s djecom-glumcima, inače polaznicima Dramskog studija Učilišta ZKM-a pedagoginje Ines Škuflić.

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

 

PONEDJELJAK, 16.travnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 16. do petka, 20.04.); HR III

RADIO ROMAN

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: „HOTEL ZAGORJE“  - I. dio

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Jasna Mesarić

Nedavno objavljen roman „Hotel Zagorje“ autorice i pjesnikinje Ivane Simić Bodrožić, o izbjegličko-prognaničkim ratnim danima raseljene vukovarske obitelji vrlo dobro je prošao u domaćoj kulturnoj javnosti. Bez obzira na ratnu nevolju i primijenjenu tematiku, autoričin roman svjedoči o nevoljama silom prognanih ljudi u novim sredinama, tj. privremenim utočištima (otud hotel „Zagorje“), a ne o ratnim operacijama za nedavnog Domovinskog rata. Iz horizonta vrlo mlade osobe čitamo tako o susretljivosti nove sredine, ali i nužnim nevoljama na „terenu“. Iz nevinog gotovo dječjeg obzora, Bodrožićkin je roman stoga svojevrsni „pozadinski“ dnevnik o ratnoj nevolji koja je ne tako davno hujala hrvatskim prostorom.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

JULIJANA MATANOVIĆ: “ZAŠTO SAM VAM LAGALA”

Dramatizacija: Maja Gregl

Režija: Jasna Mesarić

Jedan od najčitanijih hrvatskih romana devedesetih godina u nadahnutoj radio prilagodbi Maje Gregl.

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 17.travnja

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

NIKICA KLOBUČAR: «JA ĆU BOROVNICU»

Dokumentarna radio drama "Ja ću borovnicu" prati Luciju, Dragicu i Mare tijekom njihovog liječenja od alkoholizma na 2.A odjelu u bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači. Svjedočeći o svojoj ovisnosti o alkoholu svaka od protagonistica nastoji pronaći i uzroke zbog kojih su počele konzumirati alkohol. Boravkom na liječenju svaka od njih želi pronaći unutrašnju snagu kako bi mogle rješavati probleme te se ponovno uključiti u svakodnevni život s obitelji.

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S OLJOM LOZICOM

Dramaturginja i redateljica Olja Lozica u Jednočinki pored ostalog govori o svom umjetničkom razvoju i kazališnom konceptu, o predstavi koju je nedavno postavila u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, te o  suradnji s redateljima poput Ivice Boban, Renea Medvešeka i Saše Anočića.

Voditelj i urednik: Hrvoje Ivanković

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TANJA RADOVIĆ: „POD KREVETOM“

Režija: Stephanie Jamnicky

Marina i Darko su mladi par koji nema vlastiti životni prostor i jednoga vikenda u stanu koji im „posudi“  kolega s posla umjesto ugodno provedenih dva dana pronađu ispod kreveta – čovjeka zatvorenih očiju. Šala ili zločin? Otkrijte rasplet u ovoj napetici koja tematizira između ostalog i pitanje osobne odgovornosti i sklonost pometanju problema „pod tepih“ ili – pod krevet.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 18.travnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

REDATELJ LADISLAV VINDAKIJEVIĆ

Vezan prvenstveno uz Dramski program Hrvatskoga radija kao matični radijski redatelj, Ladislav Vindakijević ostvario je raznolik i iznimno bogat umjetnički opus. Poznat je prvenstveno po svojim brojnim radio-dramama i radijskim dokumentarcima za koje je dobio mnogo nagrada, te kao redatelj predstava za djecu, no značajne je iskorake ostvario i u kazalištu za odrasle, kao i na televiziji, u tadašnjem Jugotonu itd. Prilično samozatajan, uvijek je ostao u drugome planu, tom samozatajnošću obilježivši i vlastite režije u kojima do izražaja dolazi iznimno minuciozan redateljski rad  usredotočen na detalje i na finese, redateljski rad u kojem redatelj ostaje posve sakriven iza sjajnih predstava, gotovo nevidljiv. Jedna od svakako Vindakijevićevih najpoznatijih predstava je legendarno ostvarenje – Bajsićeva komedija Gle, kako dan lijepo počinje sa Zdenkom Heršak i Fabijanom Šovagovićem.

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

JOHAN WOLFGANG GOETHE: «BAJKA O ZELENOJ ZMIJI I LIJEPOJ LJILJANI»

Prijevod: Daniela Tkalec

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Stephanie Jamnicky

Bogata simbolika Goetheove bajke o zmiji koja se žrtvuje da bi se stvorio most između ljudi, o Ljiljani čiji dodir skamenjuje, o kraljevima koji čekaju vrijeme da se hram uzdigne iz podzemlja, može se čitati u svjetlu Goetheovih specifičnih mističnih saznanja, ali im možemo pridavati univerzalno značenje. No, ljepota kompozicije i slikovitost likova,
bogatstvo odnosa i ljepota jezika dovoljni su razlozi za njezinu trajnu vrijednost.

****

ETNOFANTASTIKA: „ VUKOZLACI  NA PELJEŠCU “ – usmene narodne priče na Pelješcu (premijera)

Režija: Jasna Mesarić

 

ČETVRTAK, 19.travnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

IVICA IVANAC: „PROMETEJ“

Adaptacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Jasna Mesarić

Ivica Ivanac, književnik, dramski pisac, pisac za mlade, šezdesetih godina pisao je mnogo za radio, uostalom kao i cijela generacija hrvatskih književnika kojoj je pripadao (Šoljan, Slamnig, Gotovac, Parun, Vrkljan). Ovo je prvi u nizu originalnih radio dramskih tekstova iz šezdesetih čije remak-ove imamo namjeru raditi tijekom slijedeće godine u kojoj Hrvatski radio slavi 85-godišnjicu.

„Prometej“ je praizvedbu imao 1964-te, no njegova osnovna tema, tema usamljenosti, potrage za izgubljenim vremenom u kojem glavni junak gleda oko sebe pažljivo, pomno nadajući se da će u mrežu svoje potrebe za komunikacijom uloviti barem nečiji osmijeh, pogled, trenutak razumijevanja je univerzalna ljudska situacija modernog vremena. Ispisan literarno osjetljivo i s potpunim uvidom u prirodu radijskog medija, „Prometej“ je polazište za obnovljeno sjećanje na prerano preminulog vrsnog književnika, ali i današnje radiofonsko čitanje koje će dobiti u rukama redateljice osjetljivog, a izazovnog senzibiliteta Jasne Mesarić. U glavnoj ulozi Vilim Matula.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI