Naslovnica > PREDSTAVE > Lili Handel

Lili Handel

PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Bugarski queer u Zagrebu predstavlja Ivo Dimchev koji na izvedbama daje krv. Međutim, za kap dragocjene tekućine, morate se cjenkati.
autorski tim funkcija
Ivo Dimchevautor
Ivo Dimchevkoreograf
Ivo Dimchevskladatelj
izvođači uloge
Ivo Dimchev

 

Ivo Dimchev bugarski je umjetnik koji bi, da ga želimo svesti na jednu riječ, zasigurno potpao pod pojam 'multimedijalan'. Kompozitor, koreograf, izvođač, likovni umjetnik... a sve to najčešće, naravno, kroz performans, jer mu dopušta da prošeće različitim oblicima izražavanja, od glazbe do fotografije i videa, ovisno o potrebi. Teško ga je svrstati u neku kategoriju jer koliko svima jednako uspješno izmiče, toliko i ispunjava uvjete svake od njih.

Poput Jérômea Bela, koji mu pravi društvo na ovogodišnjem izdanju Queer Festivala, Dimchev se u 'Lili Handel' bavi zabavljačkim tijelom, koje u njegovom slučaju možemo nazvati tranzicijskim, igrajući se različitim značenjima riječi – radi se istovremeno o jednoj od najzanimljivijih pojava na istočnoeuropskoj umjetničkoj sceni, i o scenskoj pojavnosti androgine figure kojoj, sudeći već po uvodnim notama početne pjesme, ne možemo pripisati oznaku muško ili žensko.

Osim što je dobar izvozni proizvod, jer mu biografija sad već uključuje nekoliko premijera ili bar koproducenata po raznim zemljama (Švedska, Mađarska, Austrija, SAD), Ivo Dimchev dobitnik je i nacionalne nagrade za suvremenu koreografiju 'Margarita Arnaudova'.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=6ad8YN0_zM8 370 310]

'Lili Handel' se bavi grčevitim hvatanjem za vrijeme koje prolazi, kroz pokušaj oživljavanja slave propale zvijezde za kojom su nekoć možda uzdisali pripadnici oba spola, jer je ostavljala snažan utisak, izazivala osjećaj koji je nešto između straha, divljenja i žudnje, a danas je samo ruinirana ljuska. Postala je bezlično i aseksualno biće, iako joj je tijelo ostalo u savršenom stanju, a kroz izvedbu pokušava svoj dosadni život još jednom pretvoriti u kazališnu predstavu. No usprkos svom tom namjernom lažnom sjaju i teatralnosti, koji se ostvaruju kroz virtuoznu izvedbu pa propala diva ponekad zaista i uspijeva evocirati neko drugo vrijeme, izvođač publici na kraju nudi jedan od uistinu autentičnih prodora realnosti – vlastitu krv, pred njom izvučenu iz tijela, za koju se može cjenkati.

Što više reći o posvećenju tjelesnosti?

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE