Naslovnica > PREDSTAVE > Platonov ( Drama bez naslova )

Platonov ( Drama bez naslova )

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Likom fatalnog seoskog učitelj, u najranijem sačuvanom dramskom tekstu Antona Pavloviča Čehova, na sceni Gavelle debitira novi član tamošnjeg dramskog ansambla.

'Platonov' ili u izvorniku - 'Drama bez naslova', najstariji je sačuvani dramski tekst Antona Pavloviča Čehova. Iako oko procesa njegova nastanka, a onda i pronalska ili 'pronalaska' postoji cijeli niz kontraverznih priča, čini se daje najtočnija ona kako je nacrt za dramu Čehov napisao još kao student, da bi ga potom negdje između 1878 i 1879. temeljito preradio i potom ponudio Mariji Jermolajevoj, jednoj od zvijezda moskovskog teatra Maly.

No, rečena je dama bila temeljito uvrijeđena ponudom da zaigra 'veselu' udovicu Anu Petrovnu i Čehova je glatko odbila, našto je ovaj tekst drame poderao na komadiće. Srećom, Čehovljev je mlađi brat prije nesretnog incidenta već bio napravio dvije kopije teksta za potrebe cenzorskih komisija, a jedna je od njih završila u trezoru njihove sestre Marije.

Drama je iz tog je trezora izvučena i objavljena tek 1823. , da bi potom uslijedilo dugogodišnje razdoblje kritičarskog debatiranja o tome vrijedi li imalo. Naime, 'Drama bez naslova' ima 21 govornu ulogu, a u njoj su na neki način skicirani svi motivi kojima se Čehov bavio u ostatku svojeg dramskog stvaralaštva. Uz sve to integralni tekst ima nekih 160 stranica, pa je njezino izvođenje u tom obliku procjenjivano na 6 do 8 sati. No, 1997. godine redatelj Lev Dodin postavio je cijelu dramu u produkciji petersburškog teatra Maly na festivalu u Weimaru, a predstava je trajala 'samo' četiri sata.

Svemu navedenom uprkos, redatelji i producenti nikad nisu posve 'digli ruke' od ovog teksta, pa on u raznim obradama (od kojih je prva bila ona njemačka 1928., a najpoznatije su 'Wild Honey' Michaely Frayna i 'Platonov' Davida Harea), gotovo da i ne silazi sa svjetskih pozornica.

Naziv 'Platonov' dobila je, naravno, po svom središnjem liku, Mihailu Vasiljeviču Platonovu, seoskom učitelju koji se, iako (prema vlastitim riječima) sretno oženjen, jednog ljeta istovremeno zaplete u cijeli niz ljubavnih avantura. Ljubavnice mu tako postaju mlada udovica Ana Petrovna Vojniceva, vlasnica propadajućeg imanja kao i supruga njezina sina, a uz njih ne prestaje slamati ni brojna druga ženska srca, zbog čega će sve - završiti pucnjavom.

U Gavelli će Platonova igrati u namjenski naručenoj adaptaciji iz pera slovenske dramaturginje i spisateljice Tamare Matevc.

Iz Slovenije stiže i redatelj predstave - Samo M. Strelec, a iz kazališta Trešnja u angažman u Gavellu i glavnu ulogu predstave - Živko Anočić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE