Search
Close this search box.

Platonov ( Drama bez naslova )

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Likom fatalnog seoskog učitelj, u najranijem sačuvanom dramskom tekstu Antona Pavloviča Čehova, na sceni Gavelle debitira novi član tamošnjeg dramskog ansambla.
autorski tim funkcija
Božidar Škritekprevoditelj
Tamara Matevcautor adaptacije
Andrea Gladšaptač
Snježana Majdakinspicijent
Vasilija Fišerscenograf
Samo M. Strelecredatelj
Borislav Mrkšićprevoditelj
Dubravko Mihanovićdramaturg
Anton Pavlovič Čehovautor teksta
Marita Ćopokostimograf
izvođači uloge
Bojana Gregorić VejzovićAna Petrovna Vojniceva
Dijana VidušinSofja Jegorovna
Dragoljub LazarovIvan Ivanovič Trilecki
Filip KrižanKiril Porfirevič Glagoljev 2
Filip ŠovagovićPavel Petrovič Ščerbuk
Hrvoje KlobučarSergej Pavlovič Vojnicev
Ivana BolančaAleksandra Ivanovna (Saša)
Ivana RoščićMarja Jefimovna Grekova
Janko RakošNikolaj Ivanovič Trilecki
Perica MartinovićKatja
Ranko ZidarićOsip
Siniša RužićGerasim Kuzmič Petrin
Sven ŠestakTimofej Gordejevič Bugrov
Živko AnočićMihajlo Vasiljevič Platonov
Zoran GogićPorfirij Semjonovič Glagoljev 1

'Platonov' ili u izvorniku - 'Drama bez naslova', najstariji je sačuvani dramski tekst Antona Pavloviča Čehova. Iako oko procesa njegova nastanka, a onda i pronalska ili 'pronalaska' postoji cijeli niz kontraverznih priča, čini se daje najtočnija ona kako je nacrt za dramu Čehov napisao još kao student, da bi ga potom negdje između 1878 i 1879. temeljito preradio i potom ponudio Mariji Jermolajevoj, jednoj od zvijezda moskovskog teatra Maly.

No, rečena je dama bila temeljito uvrijeđena ponudom da zaigra 'veselu' udovicu Anu Petrovnu i Čehova je glatko odbila, našto je ovaj tekst drame poderao na komadiće. Srećom, Čehovljev je mlađi brat prije nesretnog incidenta već bio napravio dvije kopije teksta za potrebe cenzorskih komisija, a jedna je od njih završila u trezoru njihove sestre Marije.

Drama je iz tog je trezora izvučena i objavljena tek 1823. , da bi potom uslijedilo dugogodišnje razdoblje kritičarskog debatiranja o tome vrijedi li imalo. Naime, 'Drama bez naslova' ima 21 govornu ulogu, a u njoj su na neki način skicirani svi motivi kojima se Čehov bavio u ostatku svojeg dramskog stvaralaštva. Uz sve to integralni tekst ima nekih 160 stranica, pa je njezino izvođenje u tom obliku procjenjivano na 6 do 8 sati. No, 1997. godine redatelj Lev Dodin postavio je cijelu dramu u produkciji petersburškog teatra Maly na festivalu u Weimaru, a predstava je trajala 'samo' četiri sata.

Svemu navedenom uprkos, redatelji i producenti nikad nisu posve 'digli ruke' od ovog teksta, pa on u raznim obradama (od kojih je prva bila ona njemačka 1928., a najpoznatije su 'Wild Honey' Michaely Frayna i 'Platonov' Davida Harea), gotovo da i ne silazi sa svjetskih pozornica.

Naziv 'Platonov' dobila je, naravno, po svom središnjem liku, Mihailu Vasiljeviču Platonovu, seoskom učitelju koji se, iako (prema vlastitim riječima) sretno oženjen, jednog ljeta istovremeno zaplete u cijeli niz ljubavnih avantura. Ljubavnice mu tako postaju mlada udovica Ana Petrovna Vojniceva, vlasnica propadajućeg imanja kao i supruga njezina sina, a uz njih ne prestaje slamati ni brojna druga ženska srca, zbog čega će sve - završiti pucnjavom.

U Gavelli će Platonova igrati u namjenski naručenoj adaptaciji iz pera slovenske dramaturginje i spisateljice Tamare Matevc.

Iz Slovenije stiže i redatelj predstave - Samo M. Strelec, a iz kazališta Trešnja u angažman u Gavellu i glavnu ulogu predstave - Živko Anočić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE