Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Kovač i Kirinčić dobitnici nagrade Zvjezdana Ladika

Kovač i Kirinčić dobitnici nagrade Zvjezdana Ladika

U Bjelovaru je završen 14. SUsret ASSITEJ-a, a podijeljene su i - nagrade.
Share on facebook
Share on twitter

Na 14. Susretu Assitej-a u Bjelovaru   od 27. do 30. ožujka 2012.  u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ i Grada Bjelovara   izvedeno 13 predstava dramskih i kazališnih studija  iz Šibenika, Splita, Osijeka, Rijeke, Zagreba, Pule, Karlovca, Siska, Virovitice, Velike Gorice, Čakovca ,Hvara i  Varaždina.

Sve predstave bile su besplatne  i prema procijeni organizatora  pogledalo ih je oko 2.500 djece.

Podijeljene su i nagrade o kojima je odlučivala  prosudbena komisija: Svetlana Patafta, glumica i dramska pedagoginja u Dramskom studiju TNT Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, Jadran Grubišić, glumac lutkar i dramski pedagog u Dramskom studiju Gradskog kazališta Trešnja u Zagrebu i Simona Dimitrov Palatinuš, dramska i glumačka pedagoginja, voditeljica umjetničke organizacije Studio KUBUS u Zagrebu

Nagrada  „Zvjezdana Ladika“ za najkvalitetniji  dramsko-pedagoški rad ove godine dodjeljena je ravnopravno   redatelju Mariju Kovaču kao i asistentici redatelja i dramskoj pedagoginji  Denis Kirinčić za   predstavu „ Od koljevke pa do groba…“ u izvedbi polaznika kazališne radionice Malik i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Kako stoji u obrazloženju:

Jasno se vidi vrijedan dramsko-pedagoški rad redatelja Marija Kovača, no ne može se zanemariti činjenica da je rad voditeljice Denis Kirinčić stvorio temelj za nastajanje ovog iznimnog djela koje upozorava na goruće probleme u školskom sustavu.

Predstava je nastajala tri godine i temeljit dramsko-pedagoški i istraživački rad Denis Kirinčić, kao i njena asistentura na predstavi, ne mogu se odijeliti od režije Marija Kovača za kojega pak polaznici kažu da je donio pozitivnu atmosferu, da niti jednu njihovu ideju nije odbio već da su sve isprobali na sceni, da im je omogućio ravnopravnu suradnju i podržao njihov već razvijen „ekipni“ rad. Sve to ne čudi, ako znamo da je i Mario Kovač bio polaznik dramske skupine (dramske pedagoginje bile su mu Jadranka Korda Krušlin, Elizabeta Kumer, a jednu godinu čak i Zvjezdana Ladika) da je u svojoj srednjoškolskoj i studentskoj dobi svojim buntovnim predstavama i performansima znao i te kako probuditi i osvjestiti javnost.

Ovaj dvojac u suradnji s dramaturgom Matkom Botićem i polaznicima usudio se reći da je „car gol“ – i to već poprilično dugo! A tu hrabrost i osvještenost treba nagraditi.

Predstava  pod nazivom „ Ja šišmiš“  dramskog studija  „ Virko“ iz Šibenika,  pod stručnim i umjetničkim vodstvom Sergeja Mioča, predlažena je  za ovogodišnji „ Međunarodni dječji festival u Šibeniku“.

U sklopu 15. Susreta kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovcu 2012.  prosudbena  komisija   predložila je izvođenje uz gore navedene i još  dvije  predstave ovogodišnjih susreta.  „ Materine lipe riči“ u izvedbi Hvarskog dramskog studija   s Dolores Kolumbić i Tamarom Curić, kao i predstavu „Tamna soba“ dramskog studija Učilišta ZeKaeMa pod vodstvom Jadranke Korda Krušlin.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI