Naslovnica > PREDSTAVE > Iznenada prošlog ljeta (vž)

Iznenada prošlog ljeta (vž)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Misteriozna smrt, nedozvoljene strasti, ludilo i - lobotomija, sa dalekog američkog juga u HNK Varaždin stižu zahvaljujući Snježani Banović.
autorski tim funkcija
Acija Alfirevićprevoditelj
Tennessee Williamsautor teksta
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Darko Hajsekskladatelj
Darko Lukićdramaturg
Marin Gozzescenograf
Ksenija Krčarasistent redatelja
izvođači uloge
Berislav Tomičić George Holly
Beti LučićGđica. Foxhill
Leona ParaminskiCatherine Holly
Ljiljana BogojevićČasna Felicity
Mirjana SinožićGđa Venable
Robert PlemićDr. Cukrowicz
Vesna StilinovićGđa. Holly

Autobiografski elementi temeljni su sastojak svih djela Tennessee Williamsa, no niti jedna od njegovih drama ne sadrži ih toliko kao Suddenly, Last Summer ili Iznenada, prošlog ljeta, čija priča glasi ovako:

Jedini sin ugledne udovice Violet Venable, pogina pod misterioznim okolnostima tijekom putovanja po Europi na kojem je bio sa svojom siromašnom rođakinjom Catharine Holly. Po povratku u New Orealns, Catherine, koja je svjedočila strašnoj Sebastianovoj smrti pokazuje znakove ludila, a gospođa Venable prijeti joj lobotomijom, kako bi prikrila ne samo pravu istinu o sinovljevoj smrti, već i o njegovoj pedofiliji. No, pod utjecajem seruma istine Catherine će ispričati istinu - o tome kako su Sebastiana ubili lokalni dječaci od kojih je tražio seksualne usluge, koristeći Catharine kao mamac, na isti način na koji je to prethodno činio s vlastitom majkom...

Naime, Tennesseejevoj sestri je još u ranoj mladosti dijagnosticirana shizofrenija, siromašni rod istoimeniitelji Williams pristali su je 1943. godine ekperimentalnom, ali besplatnom tretmanu lobotomije. Nakon neuspjele operacije, Rose Williams je do kraja života ostala potpuni emotivni i intelektualni invalid, što Tennessee Williams svojim roditeljima nikad nije oprostio.

Iznenada prošlog ljeta praizvedena je na off-Broadwayu 1958. godine, a već godinu dana kasnije i ekranizirana. Film je prema scenariju Gore Vidala i samog Williamsa režirao Joseph L. Mankiewicz, a glavne su uloge igrali Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn i Montgomery Clif. Uprkos snažnom cenzorskom pritisku (zbog kojeg su iz finalne verzije izbačene sve reference na homosekusalnost), film je postigao popriličan uspjeh, a obje su glaven glumice bile nominirane za nagradu Oscar.

Prema podacima HNK Varaždin, njihova će produkcija koju režira Snježana Banović, ujedno biti i prva izvedba ovog teksta u Hrvatskoj.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter