Naslovnica > PREDSTAVE > I konje ubijaju, zar ne?

I konje ubijaju, zar ne?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na tankoj liniji između reality showa i 'Plesa sa zvijezdama', HNK Zagreb na scenu izvodi golemi ansambl u scenskoj adaptaciji čuvenog romana i još čuvenijeg filma, a koju potpisuje Ivica Boban.

I konje ubijaju zar ne kratak je roman Horacea McCoya objavljen 1935.godine u SAD. Radnja romana događa se u vrijeme velike društvene krize  koja je započela krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina 20. stoljeća nakon kraha burze zbog kojega je mnogo ljudi osiromašilo. U središtu radnje nekoliko je plesnih parova koji se natječu u plesnome maratonu. Pobjeda u plesnome maratonu znači vrijednu novčanu nagradu i priliku za bolji i sretniji život. Robert je mladić koji želi postati redatelj, a na audiciji upoznaje Gloriju koja se također želi baviti showbusinessom. Zajedno se prijavljuju na plesni maraton. Mlade i nezaposlene ljude privlači novčana nagrada i besplatna hrana svake večeri, a na maraton se prijavljuje čak 140 parova.

Natjecanje traje tjednima, tijekom kojih organizatori posežu za svm mogućim sredstvima ne bi li povećali gledanost, ne štedeći pri tom kandidate... Kad pak Glorija i Robert otkriju da im pobjeda (a koja im je nadomak ruke) zapravo neće donijeti nikakav novac jer će organizatorima morati nadokanaditi brojne troškove, odlučuju odustati od daljnjeg natjecanja... Glorija, uvjerena da joj je maraton bio jedina šansa za usijeh u životu, želi počiniti samoubojstvo, no nema hrabrosti pa moli Roberta da je ubije. Robert se sjeća prizora iz djetinjstva kada je njegov djed morao ubiti konja  zato što je slomio nogu. Robert povlači okidač i ubija Gloriju...

1969. Sydney Pollack snimio je istoimeni film u glavnim ulogama su bili Jane FondaMichael Sarrazin. Film je bio nominiran u nekoliko kategorija za Oskara i dobio je mnogo prestižnih nagrada.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=V04EPbaFSdA]
I konje ubijaju, zar ne? r: Sidney Pollack

U zagrebački HNK Konji stižu u režiji i dramatizaciji Ivice Boban, i to baš u trenutku kad je cijeli svijet zapljusnula recesija, a domaće ekrane mnoštvo kojekakvih reality & game show emisija u kojima se navodno s velikom lakoćom možete dokopati popriličnih novaca. Sve što trebate jest - napraviti temeljitu i javnu inventuru vlastitog prljavog rublja. No, kako sudjelovanja u takvim programima nisu bili pošteđene ni mlađahne uzdanice nacionalne drame, pitanje je hoće li se Konji pretvoriti u kritiku televizije, tabloidnog društva ili tek raskošniju kopiju Plesa sa zvijezdama...

Naime, u vrijeme kad je Vlada zabranila božićne pokolone, Konji će biti jedna od najraskošnijih produkcija u novijoj povijesti te kuće, a u predstavi osim gotovo cijelog dramskog ansambla igraju i brojni gosti, uz pomoć povećeg autorskog tima u kojemu je i zvijezda već spomenute televizijske emisije - Nicolas Quesnoit. Glavne je uloge autorica dramaturške obrade i redateljica, Ivica Boban namijenila vlastitoj kćeri Ivani Boban i mladom Stjepanu Periću.


promo za predstavu

Hoće li vas svi oni zajedno natjerati da se zamislite nad današnjicom, ili tek da i sami poželite plesati, provjeriti možete u nacionalnoj Drami.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter