Login za korisnike

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (HKD)

Triba, drugovi, žaliti šta su kultura i prosvita tute kod nas u zadnje vrime, stavimo kazti, pale dolika. Ja se pitam, drugovi, kako ćemo mi unapređivati našu socijalističku poljoprivredu, ako u namika ne bude prosvićenosti…!

***

Na sastanku Narodnog fronta u selu Mrduša Donja, na kome se raspravlja o oživljavanju kulturne djelatnosti, seljak Šimurina priča kako je u Zagrebu gledao "Hamleta".

"Najprije je bija jedan kralj. Dobar kralj, napredan, socijalistički orijentiran. Dušu bi da za radni narod i sirotinju. I taj je kralj, drugovi, ima brata koji je bija niko i ništa, neprijatelj naroda, ljuta reakcija. Pa kad je un jedanput spava u polju, dođe ovi njegov brat i ne budi lin, ulije mu ništo u uvo, razridi mu moždane i na mistu ga usmrti. I unda, kad je to napravija, počeja se meračiti na njegovu ženu udovicu. A una, vraga izila, u prvo se vrime nikako šticavala i pravila se ki da joj se ne rači. Pa sve tako, oću li, neću li, drž' ovamo, drž' onamo, un ti nju priokrene, š njome u postelju, i sutradan ti se una lipo š njime vinča."

Mjesni moćnik Bukara, partijski sekretar i direktor zadruge, naređuje učitelju da baš "Hamleta" uvježba sa seljacima koje će angažirati kao glumce-amatere. Učitelj se u početku opire, ali biva politički ucijenjen, te počinje s probama. Međutim, umjesto Shakespeareovih stihova (koji su seljacima komplicirani), scenom se 0ori deseterac, ojkanje i politička frazeologija trenutka. Scene iz pokusa korespondiraju s događajima i odnosima među licima iz stvarnog života. Bukara, koji igra Klaudija, i u stvarnosti je krivo optužio i poslao u zatvor oca mladog Škoke (u ulozi Hamleta).

Dva Hamleta, danski i mrduški, isprepliću se do te mjere da siže prvog skoro prerasta u realnost drugog. Jedina je razlika što u Mrduši nema Hamletove osvete, nema kažnjenih krivaca i nema Fortinbrasa, nego se sve završava potpunim mrakom iz koga se čuje samo učiteljev vapaj: "Upalite svjetlo!"

Danas kultna drama Ive Brešana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, praizvedena je 1971. godine na sceni Teatra &TD u režiji Božidara Violića, a već 1973. i ekranizirana, u istoimenom filmu Krste Papića. Na scenu HKD Rijeka, ponešto adaptiranu Mrdušu dovodi - Lary Zappia.

autorski tim
Iva Lukežićjezični savjetnik
Ivo Brešanautor teksta
Duško Rapotec Uteskladatelj
Lary Zappiaautor adaptacije
Danica Dedijerkostimograf
Ljerka Hribarscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

izvođači
Andreja BlagojevićAnđa, Puljina kćer u ulozi Ofelije
Damir OrlićJoco Škokic, rečeni Škoko, seoski momak, u ulozi kraljevića Hamleta
Davor JureškoMate Bukarica rečeni Bukara, upravitelj zadruge i sekretar Mjesnog aktiva Partije u ulozi kralja Klaudija
Denis BrižićMačak, predsjednik upravnog odbora Zadruge, u ulozi Laerta
Edita KarađoleMarijana Škunca seoska učiteljica, redateljica predstave
Margareta PejarGlas s radija
Nenad ŠegvićMile Puljiz rečeni Puljo, predsjednik Mjesnog aktiva Narodnog fronta, u ulozi Polonija
Ženska klapa Luka
Zrinka Kolak FabijanMare Miš rečena Majkača, seoska krčmarica, u ulozi kraljice Gertrude

Odgovori