Search
Close this search box.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (HKD)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Triba, drugovi, žaliti šta su kultura i prosvita tute kod nas u zadnje vrime, stavimo kazti, pale dolika. Ja se pitam, drugovi, kako ćemo mi unapređivati našu socijalističku poljoprivredu, ako u namika ne bude prosvićenosti...!
autorski tim funkcija
Iva Lukežićjezični savjetnik
Ivo Brešanautor teksta
Duško Rapotec Uteskladatelj
Lary Zappiaautor adaptacije
Lary Zappiaredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Ljerka Hribarscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Andreja BlagojevićAnđa, Puljina kćer u ulozi Ofelije
Damir OrlićJoco Škokic, rečeni Škoko, seoski momak, u ulozi kraljevića Hamleta
Davor JureškoMate Bukarica rečeni Bukara, upravitelj zadruge i sekretar Mjesnog aktiva Partije u ulozi kralja Klaudija
Denis BrižićMačak, predsjednik upravnog odbora Zadruge, u ulozi Laerta
Edita KarađoleMarijana Škunca seoska učiteljica, redateljica predstave
Margareta PejarGlas s radija
Nenad ŠegvićMile Puljiz rečeni Puljo, predsjednik Mjesnog aktiva Narodnog fronta, u ulozi Polonija
Ženska klapa Luka
Zrinka Kolak FabijanMare Miš rečena Majkača, seoska krčmarica, u ulozi kraljice Gertrude

Na sastanku Narodnog fronta u selu Mrduša Donja, na kome se raspravlja o oživljavanju kulturne djelatnosti, seljak Šimurina priča kako je u Zagrebu gledao "Hamleta".

"Najprije je bija jedan kralj. Dobar kralj, napredan, socijalistički orijentiran. Dušu bi da za radni narod i sirotinju. I taj je kralj, drugovi, ima brata koji je bija niko i ništa, neprijatelj naroda, ljuta reakcija. Pa kad je un jedanput spava u polju, dođe ovi njegov brat i ne budi lin, ulije mu ništo u uvo, razridi mu moždane i na mistu ga usmrti. I unda, kad je to napravija, počeja se meračiti na njegovu ženu udovicu. A una, vraga izila, u prvo se vrime nikako šticavala i pravila se ki da joj se ne rači. Pa sve tako, oću li, neću li, drž' ovamo, drž' onamo, un ti nju priokrene, š njome u postelju, i sutradan ti se una lipo š njime vinča."

Mjesni moćnik Bukara, partijski sekretar i direktor zadruge, naređuje učitelju da baš "Hamleta" uvježba sa seljacima koje će angažirati kao glumce-amatere. Učitelj se u početku opire, ali biva politički ucijenjen, te počinje s probama. Međutim, umjesto Shakespeareovih stihova (koji su seljacima komplicirani), scenom se 0ori deseterac, ojkanje i politička frazeologija trenutka. Scene iz pokusa korespondiraju s događajima i odnosima među licima iz stvarnog života. Bukara, koji igra Klaudija, i u stvarnosti je krivo optužio i poslao u zatvor oca mladog Škoke (u ulozi Hamleta).

Dva Hamleta, danski i mrduški, isprepliću se do te mjere da siže prvog skoro prerasta u realnost drugog. Jedina je razlika što u Mrduši nema Hamletove osvete, nema kažnjenih krivaca i nema Fortinbrasa, nego se sve završava potpunim mrakom iz koga se čuje samo učiteljev vapaj: "Upalite svjetlo!"

Danas kultna drama Ive Brešana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, praizvedena je 1971. godine na sceni Teatra &TD u režiji Božidara Violića, a već 1973. i ekranizirana, u istoimenom filmu Krste Papića. Na scenu HKD Rijeka, ponešto adaptiranu Mrdušu dovodi - Lary Zappia.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE