Search
Close this search box.

Mletački trgovac

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zajam uzet u Europskoj uniji pod nepovoljnim uvjetima doći će na naplatu u - krvi. Može li se istoj uzmaknuti i kako, u HNK Osijek otkriva vam Robert Raponja.
autorski tim funkcija
Rade Stamenkovićoblikovatelj svjetla
Rade Stamenkovićautor video projekcija
Massimo Brajkovićskladatelj
Darko Petrovićscenograf
Alen Čelićautor scenskog pokreta
Jasmina Pacekkostimograf
Milan Bogdanovićprevoditelj
William Shakespeareautor teksta
Zrinka Stilinovićšaptač
Eduard Srčnikinspicijent
Robert Raponjaredatelj
izvođači uloge
Aleksandar BogdanovićBassanio, Antoniov prijatelj, Porzijin prosac
Aljoša ČeplLorenzo, zaljubljen u Gessicu
Ana Stanojevićdvorkinja
Anita Schmidtdvorkinja
Boro StjepanovićShylock, bogat Židov
Danijel Novoselactrgovački radnik / pratnja Kneza od Maroka
Davor PanićAntonio, mletački trgovac
Duško ModrinićKnez od Maroka, Porzijin prosac
Duško ModrinićKnez od Argona, Porzijin prosac
Goran GuksićLeonardo, Bassanijev sluga
Ivona PrutiVenecijanka / pratnja Kneza od Argona
Jasna Odorčićdvorkinja
Majkl MikolićLancillotto Gobbo, luda, Shylockov sluga
Mariana WitovskyVenecijanka / pratnja Kneza od Argona
Mario RadeMletački Dužd
Martina StjepanovićGessica, Shylockova kći
Mateja BožićVenecijanka / pratnja Kneza od Argona
Milenko OgnjenovićStari Gobbo, Lancillottov otac
Mirel HuskićSolanio, Antonijev i Bassanijev prijatelj
Miroslav ČabrajaGraziano, Antonijev i Bassanijev prijatelj
Peđa GvozdićSolanio, Antonijev i Bassanijev prijatelj
Petra BlaškovićNerissa, Porzijina drugarica
Radoslava Mrkšićdvorkinja
Sandra LončarićPorzia, bogata baštinica
Slavko Bogdanovićtrgovački radnik / pratnja Kneza od Maroka
Snježana HorvatVenecijanka / pratnja Kneza od Argona
Srđan Kovačevićtrgovački radnik / pratnja Kneza od Maroka
Vjekoslav JankovićTubal, Židov, Shylockov prijatelj
Vladimir TintorSalerio, Antonijev i Bassanijev prijatelj
Zorislav Štarktamničar / trgovački radnik / pratnja Kneza od Maroka

Mletački trgovac ili u izvorniku The Merchant of Venice drama je Williama Shakespearea, za koju se vjeruje da je napisana između 1596. i 1598.

No, nije sporna samo njezina godina nastanka, nego i žanrovska klasifikacija, dok pak i danas žučne rapre širokih razmjerira izazivaju i odgonetanja onoga 'što je pisac htio reći'. Naime, tekst je u prvom folio izdanju klasificiran kao komedija, dok ga većina čitatelja i/ili gledatelja pamti po njegovim snažnim drmaskim scenama, poput Porzijinog govora o milosti  ili pak Shylockova protiv mržnje Židova.

A upravo mržnja Židova i židovskog, odnosno antisemitizam, stoljećima se pripisuju i autoru i tekstu. Iako nema dokaza o bilo kakvim Shakespeareovim antisemitskim namjerama, činjenica je ipak da je ova drama nebrojeno puta korištena u propagandne ili anti-propagandne svrhe spomenutog svjetonazora, a jedan od nasvježijih primjera za to jest scena iz filma The Pianist, u kojoj Henryk Szpilman citira baš spomenuti 'Hath a Jew No Eyes?'

http://www.youtube.com/watch?v=T_5adzpdkdw

Naslovni lik drame je Antonio, a ne kako se to često misli Shylock. No da zabuna nije posljedica suvremene neukosti dokazuje i činjenica je tu napomenu sam Shakespeare ili pak njegov izdavač stavio i na naslovnicu prvog quarto izdanja.

Rečeni Antonio bogati je venecijanski trgovac čijem prijatelju Bassaniu, hitno treba 3000 dukata za putne troškove do Belmonta u kojem se planira udvarati, i na poslijetku oženiti bogatom nasljednicom Porzijom. No, većina Antoniova novca uložena je u robu koja putuje svijetom, a kako tome unatoč želi pomoć prijatelju, odlučuje se biti mu jamac.

Antonio i Bassanio odlaze posuditi novac od lihvara Shylocka, koji ih isprva odlučno odbije, no potom ipak pristane uz uvjet da mu,  ukoliko ne dobije svoj novac natrag nakon tri mjeseca, Antonio mora platiti - funtom vlastitog mesa (tkiva).

U međuvremenu, Porziu, u njezinu domu posjećuju brojni prosci, a koji, prema želji njezina pokojnog oca moraju birati između olovnog, srebrnog i zlatnog kovčežića. Samo onaj koji odabere kovčežić u kojem je Porzijin portret - smije je oženiti, a to dosad niti jednom nije pošlo za rukom...

Udati se želi i Shylockova kći Gessica, ali suprotno očevoj želji ne za Židova, već za kršćanina, Lorenza, još jednog Antonijeva prijatelja, s kojim na poslijetku i bježi, odnoseći i većinu očeva bogatstva.

Bassanio za to vrijeme u Belmontu odabire pravi kovčežić i na Porzijino oduševljenje počinje planirati vjenčanje, kad iz Venecije stiže vijest da je jedan od Antonijevih brodova zakasnio u luku, te da on ne može na vrijeme vratiti dug Shylocku, koji inzistira na naplati u - 'naturi'. Porzija odlučuje sama platiti dug ili pomoći na bilo koji drugi način... To će na koncu i učiniti preobučena u Antoniova odvjetnika. Svoje sudsko izlaganje započinje čuvenim monologom o milosti, da bi na koncu ustvrdila kako se slaže s naplatom u naturi, ali samo isključivo i jedino ukoliko Shylock meso može otkinuti točno u gram i bez prolijevanja krvi budući se krv u ugovoru o zajmu - ne spominje...

Izgubivši parnicu tijekom koje je smrću prijetio građaninu Venecije, Shylock je prema zakonu prislijen pola preostalog mu novca dati Antoniu, a drugu državi... Antonio pak novac ne želi uzeti pod uvjetom da se Shylock preobrati na kršćanstvo i da sav svoj imutak oporučno ostavi kćeri, na što ovaj, nevoljko - pristaje...

Mletački je trgovac zbog iznimno zahtjevnog i za svakog glumca izazovnog lika Shylocka, doživio svu silu inscenacija i filmskih adaptacija, od koji je prvu, 1914. režirala Lois Weber, postavši tako i prva žena koja je u SAD režirala neki cjelovečernji igrani film.

Još jedna od poznatijih je ona televizijska adaptacija predstave londonskog National Theatrea iz 1973. u režiji John Sichela Laurenceom Olivierom u ulozi omraženog lihvara, a koju u cijelosti možete pogledati i u našoj Videoteci.

Od recentnijih produkcija najpoznatija ona Michael Radforda iz 2004., sa zvjezdanom podjelom, u kojoj su zaigrali Al Pacino (Shylock), Jeremy Irons (Antonio), Joseph Fiennes (Bassanio), Lynn Collins (Portia) i Zuleikha Robinson (Jessica).

U HNK OSijek predstavu pak režira Robert Raponja, dok će Shylocka zaigrati - Boro Stjepanović

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE