Search
Close this search box.

Sluga dvaju gospodara

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dva para, dva gospodara i jedan okretni sluga kojem se sreća ruga. Goldoni & commedia del arte, igra u Komediji - da znate.
autorski tim funkcija
Velimir Velevscenski pokret
Boris B. Hrovatprevoditelj
Duško Zubaljskladatelj
Carlo Goldoniautor teksta
Andreja Širokiasistent za scenski pokret
Osman Arslanagićscenograf
Nina Kleflinredatelj
Doris Kristićkostimograf
Aleksandar Mondecaroblikovanje svjetla
izvođači uloge
Adam KončićSilvio
Ana (Kraljević) MagudSmeraldina
Damir LončarPantalone
Dražen ČučekFlorindo Aretusi
Duško ModrinićNosač
Ljubo ZečevićBrighella
Ranko TihomirovićManuelle
Renata SabljakBeatrice; Federigo
Ronald ŽlaburArlechino
Vanda WinterClarice
Vinko KraljevićDoktor Lombardi

Komediju ‘Il servitore di due padroni’ Carlo Goldoni (1707–1793) napisao je 1745. po obrascu commedije del arte, sa svim, za nju tipičnim likovima, kao što su Pantalone, Doktor, Kapetan, Ljubavnici, Brighella, sluge i, na kraju, Arlecchino.

Priča ide ovako: Truffaldino/Arlecchino sluga je Beatrice, koja je u Veneciju stigla preodjevena u muškarca i preuzevši ime svoga brata Federica Rasponija, ubijena u Torinu. Polakomivši se, Arlecchino odlučuje istodobno stupiti i u službu Florinda, Beatriceina ljubavnika, koji se (bez njezina znanja) sklonio upravo u Veneciju, bježeći pred optužbom da je upravo on ubio Federica. U toj dvostrukoj službi, Arlecchino je istodobno (po riječima samoga Goldonija) 'glup i lukav': pokreće niz nesporazuma, ali se istodobno vrlo vješto iz tih neprilika 'vadi'; vrhunac je scena u Brighellinoj gostionici (u kojoj je, ne znajući jedno za drugo, odsjelo oboje zaljubljenika), kad i Florindo, i Beatrice istovremeno objeduju, a Arlecchino ih dvori, i to tako da jedan gospodar ne doznaje za drugog. Na kraju, travestije, naravno, nestaje, te u sretnom finalu (uobičajenom za Goldonija), oba para (pustolovni Beatrice – Florindo, i onaj sekundarni, domaći, venecijanski Clarice – Slivio) sklapaju, nakon mnogih peripetija, zasluženi brak.

Vjerojatno najpoznatije uprizorenje ovoga teksta jest ono Giorgia Strehlera u Piccolo Teatro di Milano, a koliko će mu se približiti ovo Komedijinu u režiji Nine Kleflin - provjerite sami.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE