Login za korisnike

Full of Sound and Fury

On je glumac koji glavnu ulogu može igrati samo tako da sam sebe režira, a ona preozbiljno pristupa poslu… ali oni znaju kako je zapravo skončao Macbeth.

***

'Full of Sound and Fury', crna komedija Romana de Fruscana, bavi se promatranjem dvoje glumaca koji spremaju 'Macbetha' a sukobljavaju se zbog vrlo različitih pristupa glumi i kazalištu uopće. Komad je kombinacija originalnih Shakespearovih stihva te modernih dijalogom dvaju protagonista: Olge Novak i Loua Brusha, a dotiče se praznovjerja koje prate 'Macbetha', umjetničkih nesigurnosti i glumačkih ega. Ovo je prvo gostovanje Dreamscape Theatrea u Zagrebu, a omogućeno je kroz projekt 'Shakespeare na rubu/grada' Dramskog Studija Tirena iz Zagreba.

Dreamscape Theatre britanski je komorni teatar posvećen turnejama po matičnoj Velikoj Britaniji, ali i drugim zemljama. Sjedište mu je u Birminghamu, a produciraju većinom nova djela, ali i klasike poput Shakespearea, Pintera i Albeeja. Dosad su posjetili Kanadu i Novi Zeland, a 'Full of Sound and Fury' prva je predstava kojom gostuju u rodnoj zemlji osnivačice Tine Hofman.

Drugi osnivač je Marcus Fernando, a trupu su osnovali 1999. pod imenom Dreamsurf, da bi u međuvremenu promijenili ime u Dreamscape Theatre. Kanadu, tj. edmontonški Fringe Festival (drugi po veličini nakon Edinburgha) prvi put su posjetili s poznatim komadom 'Educating Rita' Willyja Russella. Nakon velikog uspjeha, postali su stalna gostujuća kompanija na kanadskim festivalskim ljetima, a osim gostovanja u velikim kanadskim gradskim središtima, Dreamscape Theatre je utemeljio i takozvanu Rockies Tour, gdje su obilazili manje ruralne sredine u kanadskom Stjenjaku.

2006. godine Dreamscape Theatre dobiva financijsku podršku Arts Council of England i producira politički komad albanskog pisca Gezima Albiona 'If Only the Dead Could Listen' u matičnom Birminghamu, a istovremeno gostuju i na kazališnom festivalu u Wellingtonu na Novom Zelandu, s novim komadom pisca Romana de Fruscana 'Full of Sound and Fury'. Ta predstava je ujedno i prva kojom su se predstavili hrvatskoj publici, prvo uz podršku i produkcijsku pomoć kazališta Tirene na Kazališnom Kampu u Pazinu, zatim uz pomoć Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, te konačno u Zagrebu.

autorski tim
Roman de Fruscanautor teksta
Neale McGrathredatelj

izvođači
Marcus FernandoLou Brush
Tina HofmanOlga Novak

Odgovori

POVEZANE VIJESTI