Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [9.-15.12.]

Radio pregled tjedna [9.-15.12.]

Tjedan u kojem sve vrvi od premijera: 'Povijest moje obitelji' Ivane Sajko, 'Rupa' Dore Delbianco, 'Vražji postolar' Mladena Kopjara i 'Šango' Nenada Kovačića...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 09. prosinca

13,30 – 14,30; HR III
DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Dokumentarna radio drama

HRVOJE IVANKOVIĆ: „OVO JE RATNI DNEVNIK. IZVJEŠTAVA PAVO URBAN“

Dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je prije točno dvadeset godina, 6. prosinca 1991., dok je snimao barbarsko granatiranje svog rodnog grada. Dvadesetak dana poslije Urbanove pogibije njegova djevojka Mara Bratoš, koja se tada školovala u Americi, dobila je Pavovo posljednje pismo, napisano u obliku ratnog dnevnika. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića priča je o tom neobičnom dokumentu i s njim povezanom nizu događanja.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA MILENA DUNDOV

Milena Dundov cijeli je svoj radni vijek provela u Kazalištu lutaka Zadar, prvenstveno kao glumica, prvakinja toga kazališta, ali radila je i kao dramaturginja, autorica tekstova, redateljica, a u jednom je periodu bila i ravnateljica toga kazališta. Nekoliko je godina vodila lutkarske radionice na Šibenskom festivalu djeteta, selektirala predstave za SLUK, radila kao vanjska suradnica Umjetničke akademije u Osijeku, pisala tekstove o lutkarstvu za Hrvatsko glumište. Posljednjih godina u suradnji s profesorom glazbe Ivom Nižićem radi dramatizacije i režira oratorije. Predstava „Zvjezdan“ koju je režirala dobila je 1995. godine nagradu za lutkarsko ostvarenje godine, te je osvojila mnoge nagrade na SLUK-u i PIF-u. Milena Dundov dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, od kojih se ističu dvije nagrade na Marulovim danima (za ulogu Margarite u predstavi „Muka svete Margarite“ i za ulogu Palunkove žene u „Ribaru Palunku“), Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, te povelja za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva u povodu 13. vukovarskog proljeća.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

SUBOTA, 10. prosinca

09,00 – 09,30 HR III

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

RAZGOVOR S DUBRAVKOM DETONIJEM

Gost emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovor ovog je tjedna skladatelj i pisac Dubravko Detoni, s kojim razgovaramo u povodu objavljivanja drugog dijela zbirke njegovih autobiografskih zapisa "Atlas života".

VODITELJ I AUTOR: TRPIMIR MATASOVIĆ

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ: „KAKO SU SE ZAVADILI IVAN IVANOVIČ I IVAN NIKIFOROVIČ“

Prijevod: Roman Šovary

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

„Kako su se zavadili Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič“ ili kako se od bezazlenog nesporazuma među prijateljima sigurno i brzo stigne do smrtne (i posmrtne) zavade među tim istim ljudima, sad zauvijek neprijateljima. Gogoljev genij izviruje u svakoj rečenici ove duhovite i lucidne pripovijetke, a posebice u dramaturškom mehanizmu koji početni motiv širi do teme koja sve natkriljuje i koja nas humorom podsjeća na sličnost brojnih životnih situacija. Pripovijetku je u dramski oblik sročila dramaturginja i spisateljica Nives Madunić Barišić, a režiju potpisuje Stephanie Jamnicky. U glavnim ulogama ne-prijatelja Žarko Potočnjak i Mladen Vasary.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 11. prosinca

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

J. B. P. MOLIERE: „KAĆIPERKE“

Prijevod: Nikola Andrić

Režija: Stephanie Jamnicky

Poznata Moliereova komedija o blaziranim umišljenim ženama koje ne poznaju pravi život nego svoje snove i nadanja grade na ljubavnim romanima i sanjarenju te odbijanju valjane prosce, a pri tome padaju u zamku osvete, nasmijava već stoljećima kazališne sladokusce. Skraćena i adaptirana za radio, ova komedija će i danas zasigurno progovoriti mnogo i o nama samima, o pomodarstvu, licemjeri, snobizmu vječnim životnim stranputicama.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

DORA DEL BIANCO: „RUPA“ (premijera)

Režija: Ranka Mesarić

Učenici drugih i trećih razreda zagrebačkih srednjih škola, ujedno i polaznici Dramskog studija pri Zagrebačkom kazalištu mladih, na prvoj čitaćoj probi dramskog teksta „Rupa“ glume pojedine prizore, ali ih i komentiraju temeljem osobnog iskustva. Tako je nastala ova dokumentarno-igrana radio igra za mlade ljude od 14 godina na dalje. Svojevrstan eksperiment prije svega je usmjeren na propitivanje mišljenja i iskustava mladih ljudi. Prijatelji okupljeni oko nekog zidića jedne večeri pronalaze zabavu u tome da otvore šaht na pločniku i promatraju prolaznike koji za njega zapinju.. U naizgled bezazlenoj rupi teško će nastradati i jedna žena. Što će tada poduzeti mladi u drami, a što bi poduzeli mladi u stvarnom životu tema je ove radio igre.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 

PONEDJELJAK, 12. prosinca 

09,30 – 09,55, HRIII

RADIO ROMAN

IVANA SAJKO: „POVIJEST MOJE OBITELJI“ (od ponedjeljka do petka, 16. 12.)

Dramatizacija: Dubravko Torjanac

Režija: Mislav Brečić

Ugledna hrvatska dramska književnica i prozaistkinja nedavno je objavila drugi vlastit roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.“, dospassosovski objektivnu fresku o prosječnom anonimcu, tj. u ovom slučaju – obitelji, u velikim društveno-političkim prevratima prošlog stoljeća. Autorica hrabro i bez ustezanja tretira vlastitu obitelj u prijelomnim ratnim događajima, uvodeći u tijek turbulentnog vremena i dokumentaristički diskurs (uloga realnih povijesnih osoba, i to bez obzira na njihovu uobičajenu a kasniju povijesnu percepciju). Takvim se postupkom uvjerljivo i efektno podupire vlastitu tezu o autorskom literarno-dramskom objektivizmu kao reflektoru koji bez ikakve pristranosti obasjava u mnogo čemu prijelomne događaje našeg naroda druge polovine prošlog stoljeća.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00 – 19,00; HR III
RADIO IGRA

FABIJAN ŠOVAGOVIĆ: „SOKOL GA NIJE VOLIO“ 2. dio

Režija: Stephanie Jamnicky

Slavonsko selo u vihoru Drugog svjetskog rata. Gazda Šima pokušava zaštititi svoju obitelj od vremena u kojem žive, no vojske i ideologije doslovno prolaze kroz njihove živote…

Antologijsku dramu Fabijana Šovagovića za radio je adaptirao Hrvoje Ivanković, a režirala Stephanie Jamnicky.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 13. prosinca

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

 

NIKICA KLOBUČAR: „SAMO JEDNU STANICU SE VOZIM“

Dokumentarna radio drama „Samo jednu stanicu se vozim“ upoznaje nas sa zanimanjem dvojice zagrebačkih kontrolora karata. Kroz mnogobrojne situacije u tramvaju i izvan njega ova dokumentarna radio drama predstavlja susrete kontrolora s ljudima različitih zanimanja i karaktera te ukazuje na problem vožnje bez karte. Nekolicina situacija na ulici i u vozilu predstavljaju probleme nezaštićenosti kontrolora na radnom mjestu i njihovu izloženost podmićivanju u trenutku dok obavljaju svoju dužnost kao i njihovu slobodnu procjenu kome naplatiti, a kome oprostiti vožnju bez karte.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

22,03 – 22,30; HRIII

JEDNOČINKA – MALI GLAZBENI RAZGOVORI

RAZGOVOR S DUBRAVKOM DETONIJEM

Gost emisije Jednočinka – mali glazbeni razgovor ovog je tjedna skladatelj i pisac Dubravko Detoni, s kojim razgovaramo u povodu objavljivanja drugog dijela zbirke njegovih autobiografskih zapisa "Atlas života".

VODITELJ I AUTOR: TRPIMIR MATASOVIĆ

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MLADEN KOPJAR: „VRAŽJI POSTOLAR“ (premijera)

Režija: Darko Tralić

Zagrebački postolar, ljubimac žena, a i sâm sklon ljubakanju, pronađen je mrtav u svojoj radnji. Istražitelj Mrzlec upoznaje susjedstvo postolareve radnje koje pomalo podsjeća na atmosferu iz čuvenog filma Tko pjeva, zlo ne misli s bitnom razlikom da se ovdje ne radi samo o preljubu nego i o umorstvu, a i doba nije baš nostalgično nego – realistično današnje. Glume: Asja Jovanović, Nina Erak Svrtan, Jelena  Miholjević, Goran Grgić, Darko Milas i Žatko Potočnjak.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 14. prosinca

13,30 – 14,30; HRIII

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE MARIJE SEKELEZ

Marija Sekelez naročito se istakla svojim samostalnim solo-nastupima u kojima se pojavljivala ne samo kao izvođačica, već ponekad i kao kompletna autorica. U svima njima bavila se snažnim ženama i umjetnicama dvadesetog stoljeća koje su je inspirirale kao ženu i umjetnicu: nakon Trilogije o ženama u kojoj je u multimedijalnoj formi scenski obradila izbor poezije Vesne Parun, potresni roman dr. Saše Božović i izbor poezije i proze Vesne Krmpotić, utjelovila je i Isadoru Duncan i Mariu Callas. S navedenim je monodramama obišla cijeli svijet. Osim glume, u devedesetima se intenzivno posvećuje tv-radu: autorica je domoljubnih emisija “Dok nam živo srce bije”, te nekolicine dokumentaraca. Od 2000. je godine ravnateljica Gradskog kazališta za djecu “Žar ptica” kojeg je svojom energijom i upornošću od skoro pa mrtvog kazališta uspjela u punom smislu riječi oživjeti i pretvoriti u danas jedno od najrelevantnijih kazališta za djecu u Hrvatskoj.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00; HRIII

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

„ŠANGO“ – LEGENDA NIGERIJSKOG NARODA YORUBE (premijera)

Skladatelj: Nenad Kovačić

Prijevod, dramatizacija i režija: Lawrence Kiiru

Radio-drama, koju je za radio dramatizirao i režirao Lawrence Kiiru, nastala prema legendi nigerijskog naroda Yarube. Stari bubnjar priča o vremenu koje je proveo kao savjetnik Šanga, moćnog božanstva, dok je ovaj živio među ljudima. Šango je poznat kao onaj koji unosi smutnju među ljude i ovoga je puta pokušao posvađati svoje slavne ratnike, Gbonku i Timija, ne bi li ih uništio i tako sebi  priskrbio svu moć. Ali zlo koje je počinio vratilo se njemu samome.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA

RANKA MESARIĆ: „UREČLJIVAC“

 

ČETVRTAK, 15. prosinca

17,00 – 18,00; HRIII

RADIO DRAMA

STANISLAW IGNACY WITKIEWICZ: „LUĐAK I OPATICA“

Prijevod: Dalibor Blažina

Režija: Ranka Mesarić

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI