Login za korisnike

Kako vam drago

Umjesto u komadu, Shakespearea u splitu igraju u izboru scena i to zapravo kao radionicu studenata 2. godine glume.

***

Frederik nasilno skida s trona vlastitog brata, vojvodu Seniora,te ga prisiljava na egzil. Vojvodina kćer Rosalinda, ima pravo ostati na dvoru jer je dobra prijateljica s Frederikovom kćeri Celijom. No nakon odlaska i mladog Orlanda, plemića, kojeg je vlastiti brat Oliver protjerao s dvora i koji je u Rosalindu očajnički zaljubljen, i Rosalinda biva protjerana sa dvora, a Celija odluči poći s njom.

Prerušene, odlaze u Ardensku šumu, gdje je već situiran vojvoda Senior. No ne sreću njega, već sreću Orlanda, koji zapravo živi s Seniorom, te piše ljubavnu poeziju za Rosalindu. No, ne prepozna je, s obzirom da je ova prerušena u muškarca po imenom Ganimed.

No, za to vrijeme pastirica Feba se zaljubi u Rosalindu, odnosno Ganimeda, usprkos upornom odupiranju potonje. U Febu, je opet zaljubljen Silvius. Nakon velike prepirke, Rosalinda, još uvijek umaskirana, pronalazi logično riješenje, i nakon što Orlando spasi svoga brata Olivera, ovaj mu oprašta, a sve završava sretnim četverostrukim vjenčanjem. Tko je završio s kim, naravno, nije teško zaključiti.

Izbor scena iz ovog klasika iz kolekcije Shakespearovih komedija koji na trenutke podsjeća i na 'San ljetne noći', na 53. Splitskom ljetu možete pogledati u režiji Gorana Golovka. Premijera koja nastaje u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, zapravo služi kao radionica za studente II. godine glume, te način obilježavanja desete obljetnice Splitske Akademije. Za scenografiju su kao suradnici također angažirani studenti Akademije, odnosno IV. godina slikarstva.


Odgovori