Naslovnica > PREDSTAVE > Brod za lutke

Brod za lutke

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako Alice, Palčica i Snjeguljica postaju zle Vještice i kakve su, zapravo, moderne, provjerite u novoj drami Milene Marković.
autorski tim funkcija
Milena Markovićautor teksta
Vuk Ršumovićdramaturg
Momirka Bailovićkostimograf
Saša Krgascenski pokret
Vladimir Radovanovićmaske
Ana Tomovićredatelj
Marinko Vukmanovićoblikovatelj zvuka
Svetislav Jovanovdramaturg
Ljerka Hribarscenograf
Darko Rundekskladatelj

Milena Marković jedna je od najistaknutijih autorica mlađe generacije srpskih dramatičara. Već njena diplomska drama Paviljoni doživjela je uprizorenje u nekoliko  europskih kazališta nakon praizvedbe u JDP-u, a drama Šine, nagrađena Sterijinom nagradom za najbolji tekst, praizvedena je u bečkom m.b.h teatru u režiji Zijaha Sokolovića da bi tek nakon toga bila izvedena u domovini, također u JDP-u. No, specijalnu Sterijinu nagradu autorici je donijela sljedeća postava 'Šina', ona iz poljskog Poznana, a nakon toga je uslijedilo gostovanje JDP-ovih 'Šina' širom regije i Europe, gdje ih je kao dio ciklusa Europskog kazališta zagrebačka publika mogla vidjeti u ZeKaeMu.

Drama 'Brod za lutke' četvrti je autoričin tekst, koji kroz propitivanje i ironiziranje žanra bajke traži modernu junakinju – tko je ona? Autorica kaže: Nema božanskog u bajkama, samo čudesnog. Nekad čak ne pobede oni koji su na početku dobro pozicionirani, nego oni koji imaju čudo. Zato je u ovoj drami jedna umetnica. Ona poseduje čudo u sebi. Osim toga što je čudo, ona je čudovište.

Njena glavna junakinja prošetat će brojnim poznatim pričama zapadne civilizacije – od Snjeguljice, preko Zlatokose, Palčice i Alice do Ivice i Marice, a svoj put odrastanja od djevojčice do žene završiti kao Vještica iz spomenute bajke o djeci kojoj je zla maćeha namijenila tužnu sudbinu. Za sve one koji se ne sjećaju kraja te bajke, podsjećamo samo da, za razliku od Ivice i Marice, Vještica nije dobro prošla, pa će tako i junakinja ‘Broda za lutke’ tu svoj put završiti.

Predstavu je režirala Ana Tomović, također jedna od istaknutih redateljica mlađe generacije, dok glazbu za predstavu potpisuje njen kolega redatelj, filmski doduše, i ovdje na domaćem terenu poznatiji kao glazbenik – Darko Rundek.

Share on facebook
Share on twitter