Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [25.11. – 1.12.]

Radio pregled tjedna [25.11. – 1.12.]

Premijerno poslušajte Petrovu priču, zagazite u Marulićem nagrađeno Duboko more i nikad prije emitirani Susret. Radio roman donosi vam Radakovićeve Viruse, a galerija portreta - Branka Brezovca, Janusza Kicu i Semku Sokolović Bertok.
Share on facebook
Share on twitter


PETAK, 25. studenoga

 

13,30 – 14,30, HRIII

DRAMSKI PETAK

 

Izbor iz emisije Radio drama

FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI: „BIJEDNI LJUDI“

Režija: Darko Tralić

Prvi roman velikog književnika iz 1846. koji ga je odmah lansirao u birane književne krugove. Strukturiran kao prepiska između dvoje ljudi, mlade i nesretne djevojke i njezina daljnjeg rođaka, malog činovnika, osim što je duboko i precizno dao sliku tadašnjeg ruskog društva, tj. njegovih građanskih slojeva, rastvara temu solidarnosti i duboke empatije čovjeka stradalnika za drugog istog takvog. Dramatizacija urednice Lade Martinac Kralj pokušala je izritmizirati velike epistolarne pasuse s kratkim dijaloškim scenama koje su rekonstruirane iz vremenskih procijepa između pisama, pa je uz dva glavna junaka uvela u takve scene i sporedna lica koja se u ovom kraćem romanu spominju. Upravo je ovakav postupak vrlo osjetljiv i zahtjevan, a za nas jedini moguć, i njim se osjetljiva proza pretvara u dramsko i radiofonsko tkanje.

Doajen dramskog programa Darko Tralić, ovogodišnji dobitnik nagrade Udruženja dramskih umjetnika, glavne uloge je dodijelio Vandi Winter i Mladenu Vasariju.

+

ETNOFANTASTIKA: „NOĆNI JAGERIILINEDELNI LOVCI“

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

 

REDATELJ BRANKO BREZOVEC – 2. dio

Drugi dio portreta redatelja Branka Brezovca obuhvaća razdoblje od sredine 80-ih godina do današnjih dana, dakle - od njegovih prvih velikih uspjeha na području Jugoslavije (s predstavom Shakespeare, the Sadist), preko intenzivnog rada u Makedoniji gdje je na neki način pronašao sebi srodan kazališni prostor, preko rada u mnogih drugim europskim zemljama (Njemačka, Wales, Norveška…), kritičarske recepcije njegovih predstava (kako one domaće, tako i inozemne), pa do novoga tisućljeća kada intenzivnije ulazi i u hrvatsko institucionalno kazalište (Veliki meštar sviju hulja, Kamov, smrtopis, Peto evanđelje u ZeKaeM-u; Gospoda Glembajevi u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), a postaje i profesor režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Razgovor vodio: Matko Botić

U emisiji sudjeluju i Tihomir Milovac i Silvano Panichi.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

 

SUBOTA, 26. studenoga

 

09,00 – 09,30, HRIII

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

 

RAZGOVOR S JANUSZOM KICOM (premijera)

Uoči praizvedbe drame Ivora Martinića Moj sin malo sporije hoda, u Zagrebačkom kazalištu mladih, o toj predstavi te o svom kazališnom opusu govori njen redatelj, Janusz Kica.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

„PETROVA PRIČA“ (premijera)

Prema motivima romana „Petar i Pave“ Paule von Preradović

Dramatizacija: Petra Jelača

Režija: Darko Tralić

Radio drama nastala na motivima romana Paule Preradović, hrvatsko-austrijske pjesnikinje i unuke slavnog Petra Preradovića, spisateljice koja je poznata i kao autorica teksta austrijske državne himne. Roman barata biografskim činjenicama i posvećen je ljubavnom odnosu slavnog pjesnika i njegove prve žene, te tragičnim okolnostima koji uvjetuje Pavino samoubojstvo. Dramski rakurs je potražen u muškoj optici, te konfliktu kojeg Preradović ima u sebi kao pjesnik i vojni časnik. U režiji Darka Tralića u glavnim ulogama Amar Bukvić i Ivana Roščić.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

NEDJELJA, 27. studenoga

 

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

 

EUGENE LABICHE – ALPHONSE JOLLY: „GRAMATIKA“

Prijevod: Beata Vrgoč-Turkalj

Radio prilagodba: Katja Šimunić

Režija: Ranka Mesarić

Gospodin Caboussat je izgledni pobjednik na regionalnim izborima i za to ima znatne preduvjete, no i jednu manu – ne zna ortografiju i gramatiku. Sve je u redu dok je njegova učena kćer Blanche uz njega, ali što ako se ona uda? Jednako kao izborna pobjeda gospodina Caboussata izgledan je i prosac njegove kćeri. Tko će ispravljati očeve govore ako „gramatika obitelji“ ode? Popularnu komičnu jednočinku koju je Eugene Labiche napisao u suradnji sa svojim najboljim prijateljem poslušajte u nadahnutoj interpretaciji Ane Maras, Sretena Mokrovića, Pere Juričića, Filipa Juričića i Filipa Nole.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

 

SILVIJA ŠESTO: „DUBOKO MORE“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić

„Malim Marulićem“ za 2009. godinu nagrađeni tekst poznate književnice za djecu Silvije Šesto, redateljica Jasna Mesarić adaptirala je za radio prenoseći ga u radiofonijski svijet  izmišljene lutkarske igre u kojoj potraga za Broćkom postaje potraga za igrom, za emocijama i zajedništvom među lutkama ali i ljudima. Ova poetična i metaforička dramska igra uz živu i duhovitu glazbu Mate Matišića postaje zaigrana vinjeta zvukova u kojemu se riječ, ton i glas pretapaju uvirući i izvirući iz jednoga u drugo.

Glume: Duško Modrinić, Ines Bojanić, Kristijan Potočki, Mirna Medaković, Petar Leventić, Sunčana Zelenika, Alen Šalinović, Nika Mišković, Dražen Bratulić, Pero Juričić.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 

 

 

PONEDJELJAK, 28. studenoga

 

09,30 – 09,55, HRIII

RADIO ROMAN

 

BORIVOJ RADAKOVIĆ: „VIRUSI“ (od ponedjeljka do petka, 02. 12.)

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Dejan Šorak

Suvremeni hrvatski pisac Borivoj Radaković u svom romanu „Virusi“ poseže za tematskom građom koju nudi u nas malo obrađivan sindrom muškog klimakterija, tj. u praksi često prijelomnih godina oženjena muškarca u vlastitim srednjim godinama, kad je dobar dio života iza glavnog aktera romana. Uz svakako iskošenu i stoga zanimljivu temu rasapa braka iz muške percepcije, Radaković – kao što sugerira i sam naslov romana – očekivane elemente difuzije i načetosti globalnog i bitno atomiziranog svijeta detektira i u mladoj državi. Virusi promjene, diktat vremena ali i načelna ljudska usamljenost i nesigurnost rastaču bračnu kao i socijalno-političku zajednicu; B. Radaković temu promjene i izglobljenosti elaborira putem prosječnih urbanih aktera i stoga nama bliskih ljudi i njihovih sudbina.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

 

18,00 – 19,00, HRIII

RADIO IGRA

 

NINA MITROVIĆ: „SUSRET“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić

Minimalistički intonirana drama Nine Mitrović priča je o susretu, možda i posljednjem, oca i sina, tijekom kojeg se polagano odvrće film njihove prošlosti, ispunjene međusobnim nerazumijevanjem i podozrenjem. U radio-dramskoj adaptaciji ove još neizvedene kazališne drame nastupaju Sreten Mokrović i Frano Mašković, a redateljica je Jasna Mesarić.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

UTORAK, 29. studenoga

 

18,00 – 19,00, HRIII

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

 

NIKICA KLOBUČAR: „KRIŽIĆ MALI“

Dokumentarna radio drama „Križić mali“ donosi priču o radnoj i obiteljskoj svakodnevici Damira Šustića, kontrolora ZET-a. Damirov život sastoji se od obavljanja stresnog posla u tramvaju i od njegovanja trinaestogodišnjeg sina Zvonimira koji boluje od cerebralne paralize. U toj brizi oko sina Zvonimira pomaže mu i supruga Mirjana. Kroz jednu „običnu obiteljsku priču“ ovaj radio dokumentarac suočava nas sa svijetom rada te sa problemom osoba s poteškoćama u razvoju.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

22,03 – 22,30, HRIII

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

 

RAZGOVOR S JANUSZOM KICOM

Uoči praizvedbe drame Ivora Martinića Moj sin malo sporije hoda, u Zagrebačkom kazalištu mladih, o toj predstavi te o svom kazališnom opusu govori njen redatelj, Janusz Kica.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

ARTHUR CONAN DOYLE: „ČINOVNIK KOD BURZOVNOG MEŠETARA“

Prijevod: Giga Gračan

Dramatizacija: Mladen Kopjar

Režija: Vedrana Vrhovnik

Izvanredni Vilim Matula kao Sherlock Holmes i Hrvoje Zalar kao dr. Watson  u radio-napetici „Činovnik kod burzovnog mešetara“ istražuju neobičan slučaj perfidne prevare siromašnog činovnika u pljačkaškom pothvatu dvojice braće, opasnih kriminalaca. Misteriozni pokušaj samoubojstva vješanjem uputit će slavni dvojac ka razrješenju slučaja, u virtuoznoj režiji Vedrane Vrhovnik

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 30. studenoga

 

13,30 – 14,30, HRIII

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

 

GLUMICA SEMKA SOKOLOVIĆ BERTOK

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

 

18,00 – 19,00, HRIII

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

 

Š.A.AN-SKI: „DIBUK“

Prijevod: Branka Lucarić

Adaptacija: Nataša Rajković

Režija: Ranka Mesarić

Jedno od najpoznatijih djela židovskog teatra – Dibuk – kultni tekst Š.A.An-skoga (Šlojma Zejnvila Rapopporta). Anski stvara dramski prostor u kojemu je ukinuta granica između svijeta živih i mrtvih, a ta se dva svijeta međusobno prožimlju i duboko su ovisni jedan o drugom.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

Odjavni jingl: PN-0758

***

ETNOFANTASTIKA

VID BALOG: „HIŽNI NEDUHI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK, 01. prosinca

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO DRAMA

 

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „MARJANE, MARJANE“

Skladatelj: Stanislav Kovačić

Režija: Mislav Brečić

Makabrična slika Splita i njegovih izgubljenih generacija smještena u marjansku šumu i strukturirana u četiri slike u vremenskom slijedu od 15-tak godina od početka devedesetih do danas. I u ovom posljednjem Mihanovićevu tekstu možemo prepoznati osebujnost njegova stila - osjetljivost za izvođenje emocionalnih psihograma lica, uronjenost fabule u društveni kontekst, muzički osjećaj za stanke i konciznost replike.

Za ovu radijsku adaptaciju koristili smo kazališni postav novog splitskog dramskog kazališta Playdrama, te našeg redatelja Mislava Brečića. Nadahnuta igra mladih glumaca praćena je mikrofonom grubo, gotovo dokumentarno. Uz Elvisa Bošnjaka igraju Marko Petrić, Anica Kovačević, Elena Orlić, DujeGrubišić i Matija Kačan.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI