Naslovnica > PREDSTAVE > Gdje je nestao Božo B. ?

Gdje je nestao Božo B. ?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Misteriozno Božo nestao je još tijekom Restarta, projekta triju umjetničkih akademija, i još nije pronađen.
autorski tim funkcija
Tijana Gojićdramaturg
Olja Lozicatekst
Olja Lozicaredatelj

 

Internet je već davno postao mjesto ostvarivanja intimnih emocionalnih odnosa. No, što ako putem interneta ostvarujete intimni emocionalni odnos s osobom koju svaki dan susrećete na poslu?

Ako odnos s Božom B. funkcionira u domeni iskrice.hr savršeno, zašto je onda uopće potrebno poduzimati išta kraj aparata za kavu, za vrijeme podnevne pauze!

Lozičin tekst manje priča nekakvu priču, koliko ispituje odnose svojih glavnih likova kroz sekvence posvećene određenoj tematici, pa tako, svijesno ili nesvijesno uvijek konstruira likove koji žive u dvije dimenzije, obično više u onoj fikcionalnoj, nego u stvarnoj.

Jedna od glavnih protagonistkinja je, primjerice, uvjerena da chata s kolegom s posla i slijepo vjeruje u to, čak i ne pokušavajući niti u jednom trenutku provjeriti radi li se o istini ili plodu njezine mašte.

Druga će (s obzirom da se radi o u potpunosti ženskoj glumačkoj ekipi), svoju frustriranost i osjećaj samoće zamijeniti tipičnim opsesijama kao što su kupovanje cipela u megalomanskim razmjerima ili konzumiranjem lakših droga na balkonu svojega stana, što s vremenom postaje sve manje način izbjegavanja stvarnosti, a sve više zabava sama po sebi.

Konačno, Lozica se dotiče i teme prijevare, pa tako ravnopravo plete priču četiri osobe, koje, čini se, svaka iz svoje perspektive imaju opravdanje za ono što čine.

Predstava koja ne teži tome da razriješi išta, ipak pribjegava nekom logičnom završetku, no čini se da bi funkcionirala jednako dobro i bez njega. U gotovo filmskim sekvencama 'Gdje je nestao Božo B.' ispituje emocije i stanja, uglavnom vezana za temu samoće ili 'igrača s klupe', baveći se osobama koje ili nemaju želju ili mogućnost da izađu ispod staklenog zvona, pritom igrajući na kocku realizma, kojeg je i redateljica očigledno željela naglasiti posuđujuću svojim likovima imena glumica.

Ekipa koja se nalazi iza scene je minimalna, jer osim što je autorica teksta, mlada dramaturginja Olja Lozica odlučila je i režirati i biti dramaturg na vlastitoj predstavi, ovog puta, ipak, uz asistenciju Tijane Gojić.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE