Naslovnica > PREDSTAVE > Ifigenija

Ifigenija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tragičnu klasičnu priču, zasnovanu na Euripidovoj Ifigeniji u Aulidi, za današnju publiku i vrijeme adaptirala je mlada autorica Lana Šarić.
autorski tim funkcija
Lana Šarićtekst
Larisa ( Lipovac ) Navojeckoreograf
Mirjana Zagoreckostimograf
Nora Krstulovićasistent redatelja
Igor Karlićskladatelj
Ivica Šimićredatelj
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
Dražen BratulićAgamemnon
Lana BarićKlitemnestra
Nikša MarinovićAhilej
Nina Kaić MadićIfigenija
Ronald ŽlaburButler

 

Moglo bi se reći da motivi rata i motivi obitelji ne zastarijevaju, mijenjaju se samo konteksti u kojima ih nalazimo, a s kontekstima se mijenja i njihov međusobni odnos. Tako ih je u adaptaciji Euripidove 'Ifigenije u Aulidi' autorica Lana Šarić naglasila i sukobila, stvarajući potpuno nov tekstualni predložak.

Ostavljajući bogovima samo prividnu volju i moć, tretirajući je jedino kao ustaljenu ispriku, likovima je dala veću odgovornost. Tako pojam 'žrtvovanja', koji je u antičkoj percepciji označavao čin namijenjen zadobivanju blagonaklonosti bogova, danas predstavlja nešto možda puno profinjenije, ali i krvoločnije, ispolitiziranije i neuhvatljivije jer je često nejasno kome je ta 'žrtva' posvećena. S namjerom da se ide zaručiti za Ahileja, Ifigenija se pridružuje ocu, čija je vojska nestrpljivo iščekuje. Saznaje da joj je suđeno biti žrtvom, te unatoč Ahilejevim spasilačkim pokušajima, biva žrtvovana. U Euripidovoj tragediji junakinja na kraju preživi zahvaljujući svojoj srčanosti i hrabrosti jer ju božica Artemida poštedi i umjesto nje žrtvuje srnu. U ovoj verziji, međutim, Ifigenija mora umrijeti, jer je sustav odgovornosti drukčije postavljen – njezino osobno shvaćanje vlastite povijesne uloge vodi je da sama odabere smrt.

Dramu mlade autorice, koja jezikom generacije preispituje stoljećima prežvakavanu (što samo govori o njenoj bezvremenosti!) temu, na daske Male scene postavio je Ivica Šimić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE